suomeksi på svenska

Maitotauti

Tässä Kokemukset -osiossa on Raija Tukkiselle lähetettyjä kokemuskertomuksia maitotaudista.

Kokemukset - aikuiset


Kommenttina Maitotauti-sivuston tuotelistaan - Lidlin jäätelöt ja jogurtit uupuvat Maitotauti-tuoteluettelosta ( 7/2011 )

Itse maitotautisena ja vielä herkemmin maitotautisen sisareni kanssa olen todennut, että Lidlin Manner-Euroopasta tuomat maitotuotteet (erityisesti jäätelöt ja jogurtit) ovat homogenoimattomia ja eivät aiheuta oireita. Niissä ei ole tarkkaa tietoa homogenoinnista, mutta olen huomannut että tuotteet, joiden valmistuttajaksi on merkitty Lidl Stiftung (eikä Lidl Suomi) ovat olleet oireetonta nautittavaa. Valikoimista löytyy runsaasti erilaisia jäätelöitä (esim. Eisstern-, Gelatelli- ja Ecorino-tuotesarjat), sekä useita jogurttituotteita. Noista voisi mielestäni mainita tuolla tuotelistassa, koska ovat isohko lisä sopivien tuotteiden valikoimaan täällä.

Itselleni tulee oireita suomalaisista jäätelöistä, muttei noista Lidlin jäätelöistä. Lidlin jäätelöistä yksi omista ja monen tutunkin suosikeista on sellaisessa sinisessä muovirasiassa oleva Eistern- tai Noblissima –nimellä olevan jäätelösarjan Walnuss eli saksanpähkinä –jäätelö. Yllättävän hyvä makuyhdistelmä.

Itselleni ja “maitotautisille” tutuilleni ovat käyneet myös ne kaikki Lidlin jogurtit ja rahkat (sekä muut maitoa sisältävät tuotteet), joissa valmistajaksi on merkitty Lidl Stiftung eli Saksan Lidl (eikä siis Lidl Suomi, koska heillä on jotain täälläkin sopimusvalmistettuja tuotteita omilla nimillään).

Samoin yleensä kaikki muutkin Manner-Euroopassa valmistetut maitotuotteet sopivat. Samoinhan K- ja S-ketjuilla on joitakin Saksasta tuotuja jäätelöitä ollut jo ennestäänkin myynnissä, jotka käyvät. S-ryhmällä on esim. heidän rainbow-sarjassaan jäätelötuutteja (suklaa, vanilja, mansikka), sellaisena pakettina ainakin ja osalla irtomyynnissäkin ja ne on tehty Saksassa ja käyvät meille “maitotautisille”. En muista nyt, onko nuo mainittu siellä Maitotauti-sivuston listauksessa, enkä muista, koska tulivat myyntiin.

Myös Saksassa valmistetut GB Glacen tuotteet sopivat myös hyvin maitotautisille. GB Glace :han on kansainvälisen Unilever-elintarvikekonsernin eri jäätelömerkkejä kokoava nimitys, eli sen alta löytyy erilaisia ja eri puolilla valmistettuja jäätelöitä. Niitten tuoteselosteesta valmistusmaan tarkistamalla löytyy sopivia. Valitettavasti GB Glacen nettisivuilla ei mainita tuotteiden valmistusmaita.

S-ryhmän jäätelövalikoimastakin on löytynyt muitakin Saksassa tai muualla valmistettuja jäätelöitä, jotka ainakaan minulle ja herkemmin maitotautiselle sisarelleni eivät tuota mitään ongelmia. Kannattaa katsoa niistä tuoteselosteista valmistusmaa.

Rainbow-sarjan jäätelöistä Liettuassa ja Virossa valmistetut (pahvipaketilliset) kerma- tai lakritsijäätelöt eivät muistaakseni sovi.

Samoin myös K-ryhmän jäätelö-altaista löytyy monia Keski- tai Etelä-Euroopassa (mm. Saksa / Italia) valmistettuja jäätelö-tuotteita, ihan sekä kansainvälisten ruokamerkki-ketjujen tuotteissa että Pirkka-tuotesarjassa, kuten esim. nämä

pirkka-mustis
pirkka-stracciatella
pirkka-panna-cotta
pirkka-panna-con-fragole
pirkka-yogurt-con-frutti-di-bosco

S-ryhmänkin maitokaapeissa on ainakin S-marketeissa sellaista pursotevalmiskermaa, joka sopii ongelmitta – ja on välistä kätevä tuote, säilyvyytensäkin osalta, kesämansikoitten ja luomu-maitolettujen kanssa : ) Valitettavasti en tähän hätään sen tuotenimeä muista. En muista nyt, olikohan se Belgiassa tehtyä – ja siellä on myös Valion toinen valmispursotekerma, joka taas ei sovi.

Noita ei siis ole mainittuna siellä www.maitotauti.com :n ongelmattomien tuotteiden listassakaan. Kimurantti asia siellä tuotelistassa se sopivien (homogenoimattomien) tuotteiden sarake, jos tosiaan nuo Saksassa ja Belgiassa valmistetut, ongemia aiheuttmattomat jäätelöt ja maitotuotteet on valmistettu myös kuitenkin homogenoidusta maidosta – mutta ehkä nämä teille informoimani tuotteet voisi siihen sarakkeeseen kuitenkin lisätä. Siihen sarakkeeseenhan voisi muutekin laittaa jonkin huomion, vaikka ihan alkuun että Saksassa, Belgiassa ja Italiassa valmistetut jäätelöt tuntuvat pääsääntöisesti olevan ongelmattomia ja että niitä löytyy kauppojen jäätelötiskeistä tuoteselosteitten kautta.

Ilmeisen monet “laktoosi-intolerantit” ovat huomanneet, ettei heillä olekaan laktoosi-yliherkkyyttä, vaan ongelma johtuu juuri tuosta homogenoinnista tai jostain muusta suomalaisen maidon käsittelystä – työkavereissani on ainakin muutama hoksannut asian, kun heille kerroin tästä ja sitten kokeilivat noita tuotteita.

Toivottavasti tuo asia ja ongelman ydin selviäisi jossain vaiheessa.

Kesäterveisin
Raino

Haluan vielä kiittää tästä tiedosta - testasimme jo kolmen maitotautisen voimin Ecorino jäätelöä eikä tullut mitään vaivaa! Se on hienoa, kun vuosikausiin emme ole jäätelöä saaneet. Kyllä se avustajanikin lupasi laittaa tämän sivuille, kunhan ehtii.

Raija

Kiitos Raino jäätelö kokemuksista. Yhdistin ja muokkasin viestejäsi sivulle. En lisännyt ko. jäätelöitä homogenoimattomien listalle, koska ne eivät ole sitä. Lisäsin kuitenkin huomion, Keski- ja Etelä-Euroopalaisten tuotteiden mahdollisesta sopivuudesta useille maitotautisille. S-Ryhmän tuote linkit olivat jo ehtineet muuttua, enkä saanut tuotteista enää selvää.

Itse en ole ollut koko elämääni herkkä suomessa homogenoituihin tuotteisiin (on mahdollista, että tuontanto muuttui ja altistuin), mutta on myös mahdollista, että suuri maidon kulutukseni lopulta altisti herkyyteen homogenoituja tuotteita kohtaan. Itse en ole valmis kokeilemaan saisinko luotua yliherkkyyden keski-eurooppalaisiin homogenoituihin tuotteisiin kuluttamalla niitä pajon. Eli jos ostan homogenoitua jäätelöä teen sen harkitun harvoin. Tofu jäätelöllä selvisin viime kesän ja varmaan omaltaosaltani ostan tofua jatkossakin.

Aki ( www avustaja )


Viittaan kirjoitukseenne Hyvinkään Sanomissa 28.9.02.

Kiitos hyvästä artikkelista, tällaisia tarvitaan. Valion ym. maitojättien rahanhimo on niin valtava, että siinä jää tavalliset jampat jalkoihin terveytensä kanssa. Hyvin vaikutusvaltaiset tutkijat ovat jo kauan sitten todenneet, että maito ei ole ihmiselle välttämätöntä, oli se sitten käsiteltyä tai ei. Päinvastoin, eräs elämäntyönsä maidon kanssa tehnyt iäkäs professori on tavanut lehmänmaitoa saaneita lapsia, joilta on suoliston nukka hävinnyt lähes kokonaan (80%). (Puhumattakaan korvatulehduskierteistä.) Tämä johtuu hänen mukaansa lehmänmaidon valkuaisen aiheuttamasta vaikutuksesta. Toisin sanoen ne aikuisetkin, jotka juovat lehmän maitoa, kärsivät ruoan imeytymishäiriöistä lähes aina. Jos jätämme kaikenlaisen lehmän maidon juomatta/käyttämättä voimme varmistaa jo sillä, että esim. ruoasta saatava kalsium ym. pystyvät imeytymään ja hoitamaan tehtäviään elimistössä. Luukato yms. ovat siten todennäköisesti juuri lehmän maidon juomisesta aiheutuneita vakavia oireita. Suomessa ja lehmänmaitoa juovissa maissa osteoporoosi on paljon yleisempää kuin sellaisissa maissa joissa maito (ei lehmänmaito koskaan) on edelleenkin ja luonnostaan lasten ruokaa. Pitäkää edelleen ääntä kansan terveyden puolesta! Tietämättömyyttään kansa sairastaa ja maitojätit sekä lääketeollisuus käärivät rahat. Lopuksi esitän Raija Tukkiselle kysymyksen: Miksi ihmisten tulisi hakea homogenoimatontakaan maitoa kiven alta (varsinkin kaupungeissa) kun ilman maitoakin ihminen voi varsin hyvin ja pysyy terveempänä?

Sami

Kiitos palautteesta! Hienoa, että aihe on kiinnostanut. Samasta asiasta kertoo erikoislääkäri Rauli Mäkelä (Voi Hyvin 4/94) artikkelissaan Myytit maidosta kaatuvat. Mäkelä viittaa amerikkalaisen professori Oskin tarkkoihin utkimuksiin. Artikkeli vahvistaa omia havaintoja sillä erotuksella, että minä syyllistäisin vain sen homogenoinnin, en maitoa sinänsä. Tietysti meillä on aina ollut - jo ennen homogenointiakin - pieni maitoallergisten joukko. Aikoinaan puhuttiin maitoruvesta, mutta nykyään maidosta oirehtivia on pilvin pimein.

Mäkelä kirjoittaa: Lukemattomin tutkimuksin varmistettu tosiasia on, että suuret proteiinimäärät ajavat kalsiumia virtsaan. Lihaa ja maitotuotteita nauttiessaan varakkaiden teollisuusmaiden asukkaat saavat proteiinia runsaasti yli todellisen tarpeen, menttävät kalsiumia ja saavat osteoporoosin...

Ja sitten tuohon kysymykseen: monet pitävät maitotuotteista, kuten minäkin, ja nautittakoon niitä kohtuudella. Maito on myös hyvin monipuolinen ja varsin edullinenkin ruoka-aine. Kaupungistakin saa luomumaitoa, ja äidinmaidon puuttuessa lehmänmaito on pikkulapsille varsin tärkeää, kunhan se vain on homogenoimatonta.

Raija


Olipa onni, että käsiini osui Hymy-lehti, jossa käsiteltiin tätä maitotautia. Nimittäin miehelläni on ollut vuosia vatsavaivoja, joista ainakin osan hän totesi johtuvan maitotaloustuotteista. Sitten kaiken huippuna hän epäili sairastuneensa keliakiaan ja hän alkoi käyttää gluteenittomia tuotteita, jolloin oireet (mm. ripuli) hävisivät. Myöhemmin hän kokeili uudelleen tavallista leipää ja sai hurjan kutiavan ihottuman, joka hävisi jälleen gluteenittomalla ruokavaliolla. Tämän jälkeen hän oli noin. 3 kk käyttämättä kotimaista viljaa ja piti 2 viikon maidottoman dieetin. Tämän jälkeen hän alkoi käyttää homogenoimattomia tuotteita (jogurttia, juustoa) ja vähän ajan päästä kokeili varoen ruisleipää. Yllätys yllätys, ei mainittavia vaivoja. Jospa hän voisikin siirtyä normaaliin ruokavalioon, on se gluteeniton ruoka niin mautonta. Suuret kiitokset tekemästäsi työstä.

Olisin vielä varmistanut, ovatko myös Valion vähärasvaiset juustot homogenoimattomasta maidosta tehtyjä?

Eija

Sama juttu minulla: muutaman vuoden maitovaivan jälkeen ei gluteenipitoinen viljakaan sopinut. Oireena oli mahtavat ilmavaivat ja ripuli. Olin gluteenittomalla dieetillä yli puoli vuotta. Ehkä olisin nopeamminkin parantunut, mutta en vielä siinä vaiheessa osannut enkä tiennyt ( v.95-96) ihan tarkkaan seuloa homogenoitua maitoa. Näitten sivujen artikkeliluettelossa on mm. Uniuutisten ja Luomulehden jutut, jotka kannattaisi vilkaista.

Gluteenin sietämättömyys liittyy maitotautiin hyvin usein, mutta paranee, kun maitodieetti on kunnossa. Ruisleipä (ja moni muukin ruoka) oli kuitenkin alkuun hieman varottavien listalla. Nyt, kun vatsa on kunnossa, voin syödä mitä vaan, mutta en yhtään homogenoitua maitoa. Ruisleivien siedossakin on eroja - jotkut laadut ja esimerkiksi kuiva leipä sopii paremmin. Ruispaloja voi myös paahtaa. Olen lukenut tuoteselosteista, että joihinkin ruisleipiin lisätään ylimääräistä gluteenia.

Kokeilemisen arvoinen juttu on kaura- tai ohratalkkuna. Se sopii vatsalle hyvin esimerkiksi luomupiimään sekoitettuna. Omat marjat ja hillot -vaikkapa mustikkahillo - parantavat makua.
Ilolan kartanon jogurtti on myös erinomainen "mahalääke" hyödyllisine bakteereineen.

Huomasithan tuoteluettelot sivujeni alalaidassa? Valiolta on siellä varsin tuore lista. Muistaakseni Valion kaikki juustot sopivat, paitsi Aura, Hovi ja lehmä-feta.

Pitäkää ääntä tästä asiasta, soitelkaa meijereillenne ja valitkaa niiden valmistajien tuotteita, jotka suhtautuvat suopeasti asiaamme. Kukkarolla äänestäminen voi olla tehokasta.

Raija


Maitokokeilumme jatkuu. Poikani sai koulussa maidottoman ruokavalion. Vatsavaivat ja verinen uloste hävinneet. Saa nähdä miten oireilee keväällä leppä ja koivuallergiaan, joka alkoi voimakkaasti vaivata keväällä.Että tuoko helpotusta siihen tämä dietti. Minäkin voin mainiosti, eikä ole vatsa oireillut. Soitin muuten valiolle ja annoin palautetta. Olen jakanut tätä tietoa eteenpäin. Serkullani laktoosi-intoleranssi ja keliakin ja nyt hänkin jo sietää uomumaitoa. Käsittämätöntä!!Muillakin heidän perheenjäsenillä erilaisia oireita, jotka hävinneet tämän dietin ansiosta. Olen tosi kiitollinen sinulle, kun olet tuonut tämän asian esille. Oloni on kohentunut dramaattisesti. Ennen vatsani oistuvasti sekaisin ja aina sai miettiä mitä syö kun lähtee kyläilemään, josko joutuu vessassa juoksemaan. Serkkuni lupasi myös ottaa valioon yhteyttä. Ja muitakin olen saanut tätä diettiä kokeilemaan. Iloista syksyn odotusta sinulle!

Terveisin Mervi Haminasta

Suurkiitos palautteesta! Hienoa, että olet jakanut tietoa eteenpäin! Kehota tuttujasikin pitämään ääntä tästä asiasta! Ihmettelen vaan kuinka kauan kestää kunnes vastuussa olevat tahot puuttuvat tähän juttuun. Käytännön näyttöä on jo vaikka kuinka paljon.

Ehdottaisinkin kaikille maitotautisille ja muillekin myötäeläjille, että valittaisiin niiden valmistajien tuotteita, jotka suhtautuvat tähän asiaan myönteisesti. Ilolan kartano ei homogenoi mitään, Juustoportilla on nettisivuillaan luettelo homogenoimattomista tuotteista, Milkalla ja Arlalla on hyviä juustoja, Satamaito ja Maitokolmio myyvät homogenoimatonta maitoa, muutamat meijerit eivät homogenoi piimäänsä (ainakin Ilmajoen ), eräs ruoka-alan yritys kehittelee tuotteitaan siltä pohjalta, ettei niissä käytetä homogenoitua maitoa...

Meitä homogenoidusta maidosta oireilevia on niin paljon, ettemme ole mitään luonnonoikkuja tai tautisia, eli syy on muualla kuin meissä. Meillä on täysi oikeus vaatia turvallisempaa ruokaa. Tämmöinen ruokavalio ja luetteloiden kanssa puljaaminen on kohtuuttoman vaikeaa eikä kaikille onnistu ollenkaan. Henkilökohtaisten kärsimysten ja rahanmenon lisäksi yhteiskuntakin pulittaa (vero- euroistamme)ison summan näiden vaivojen tutkimiseen ja hoitoon. Ja se, missä kaikissa vaivoissa homogenoitu maito on osallisena on vielä hämärän peitossa.

Lämpimin terveisin Raija


Kirjoitin sinulle ensimmäistä kertaa noin vuosi sitten, jolloin tutustuin ensimmäistä kertaa filosofiaasi maidosta. Olen ollut vuoden maidottomalla dieetillä ja kuinka ollakaan, kaikki vanhat vaivat (vatsakipu, ilmavaivat, hiustenlähtö, ihottuma jne.) ovat kadonneet.

Alkuun maidottoman dieetin noudattaminen tuntui hankalalta, jollei mahdottomalta. Nyt en näe asiassa mitään ongelmaa, ainoastaan ravintolassa syöminen on välillä hieman ongelmallista jos listalla ei ole maidottomia vaihtoehtoja. Ajattelin myös alussa, että joudun luopumaan suuresta osasta ennen nauttimiani ruokia. Tämäkään ei pidä paikkaansa, vaikkakin aika monia ruokalajeja valmistammekin kotona hieman soveltaen. Ehkä me suomalaiset olemme liian jumittuneita maitopohjaiseen ruokavalioomme.

Miten sitten voin olla niin varma asiasta? No, jos nyt söisin esim. palan maitosuklaata tai joisin maitoa, olisin vähän ajan päästä kärsimässä ripulista ja hirvittävistä vatsanväänteistä. Tästä päivä, pari eteenpäin ja huomaisin, että hiukset alkavat taas lähteä ja olkapäillä ja kyynärpäissä on ihottumaa. Kerran kokeilin tavallista suklaata: yhden pienen palan syötyäni aloin kärsiä lievästä hengenahdistuksesta vain puoli tuntia syömisen jälkeen. Melko kauhistuttava tunne pimeässä leffateatterissa, en suosittele kokeilemaan.

En ole vielä uskaltautunut kokeilemaan luomu- tai muita homogenoimattomia tuotteita, mutta kaikki aikanaan. Onneksi olen melkein koko ajan pystynyt syömään mm. juustoja ja suklaastakin löytyi maidottomat vaihtoehdot korvaamaan pahinta suklaahimoa. Ja huomio kaikki kesällä kärvistelevät jäätelön syöjät! Valiolta ja Ingmannilta löytyy tavalliselta maitojäätelöltä maistuvia soijajäätelöitä, suosittelen kokeilemaan. Näillä luulisi olevan helppoa saada lapsetkin maidottomalle dieetille jos perheessä on maitovaivoja.

Nyt vuoden jälkeen voin todella paljon, paljon paremmin. Enää ei tule maailmanloppua jos syön vahingossa jotain maitoa sisältävää (vatsa kestää siis jo jotakin) ja aiempi herkkyyteni mm. paprikalle on kadonnut. Tänä kesänä en myöskään ole kärsinyt juuri lainkaan aiemmista heinäallergioista.

Kun olen puhunut tästä aiheesta ystävilleni, ovat hekin tuumanneet että tässä jutussa on oltava perää. Eräs ystäväni kommentoi, että hänen Ruotsissa asuvat sukulaisensa syövät Arlan tuotteita huoletta, mutta että Valion vastaavista menee maha sekaisin. Toinen ystäväni taas sanoi, että hänen puolisonsa käy työnsä puolesta usein ulkomailla ja on siellä oireeton, mutta Suomeen palattuaan maidon takia huonovointinen. Eivätkä nämä tarinat suinkaan ole ainoita, jotka olen vuoden aikana kuullut lähipiirissäni.

Toivottavasti näitä kokemuksia lukevat myös ne henkilöt jotka päättävät maidontuotannosta ja tuotantoprosesseista. Luulisi että näin monen ihmisen todistuksilla olisi jo jotain tieteellistä painoarvoa.

Kiitos työstäsi asian puolesta, Raija

Niina

Onpa upeta saada tämmöistä palautetta! Olen todella iloinen, että vaivasi ovat parantuneet - ne eivät ole olleet mitään pikkuvaivoja.
Hyvin moni muukin on kertonut, että Suomessa maito-ongelmat ovat hankalat, mutta muualla pärjää. Kyllähän muuallakin homogenoidaan, mutta meidän menetelmissämme täytyy olla jotain extraa. Ja Suomessa ruokakulttuuri on nykyään sellaista, että maidon aineosia työnnetään vähän joka paikkaan ja piilomaitoa (homogenoitua) saa tietämättäänkin.

Kun ruuansulatuskanava on kunnossa, näyttävät esimerkiksi heinänuha ja eläinallergiakin helpottuvan. Ja hankalammin sulavien ruokien (mm. paprika, sipulit, herneet, pavut, kaalit) sietokyky palautuu.

Raija


Niille, jotka vielä miettivät tätä, kerron omat kokemukseni: en ole 7 vuoteen juonut maitoa tai käyttänyt tuotteita, joissa on maitoa käytetty muuten kuin vahingossa. En ole ollut koskaan laktoosikokeessa, koska reaktiot oli erittäin helppo myös itse havaita. minulle ei käynyt hyla eikä edes valion laktoositon maito!!!Pieni suklaanpala aiheutti turvotusta. Nyt kokeilin rasvatonta luomumaitoa! Yllätys, yllätys: ei vatsanväänteitä, ei ripulia ja vain aavistus turvotusta. Tuntuu uskomattomalta juoda maitoa, sitäpaitsi se rasvaton luomumaito maistui todella hyvälle. Kiitos, että olet nostanut asian esille.

Kiitos palautteesta! Asia tuli taas kerran todistettua. Koskahan vastuussa olevat tahot ryhtyvät toimenpiteisiin?

Raija


En sanoin pysty kuvaamaan sitä helpotuksen määrää jonka olen saanut saatuani televisio-ohjelman avulla itselleni diagnoosin jota lääkärit eivät ole löytäneet.Kiitos sinulle siitä!

Pienin paha on ollut se että olen käyttänyt kaikki vähäiset varani tutkimuksiin. Olen 46-vuotias mielestäni en turhan valittaja vaan ennemminkin semmonen jörtikkä suomalainen mies joka kärsii hiljaa vaivansa mutta tauti jota nyt jo uskallan nimittää maitotaudiksi on imenyt vuosia voimiani monilla oireillaan joista hapensaantivaikeudet ovat olleet ehkä kiusallisemmat. Olen nyt parin kuukauden ajan pyrkinyt toteuttamaan homogenoimatonta ruokavaliota mutta en vielä ole oikein oppinut täysin välttämään kaikkea sopimatonta. Minulle on helppo luopua mistä tahansa kunhan vain saan oireet pois mutta käytännössä tuntuu että saa varoa vähän kaikkea mitä suuhunsa pistää. Haluan kuitenkin kertoa sinulle ja muille jotta matkoilla ollessani Espanjassa en kokenut oireita ollenkaan vaikka söin monipuolisesti kaikkea tarjolla olevaa. Olisiko niin että homogenointia ei kaikissa maissa suoriteta vai ?! Eipä taida vielä olla tietoa missä maissa on minkäkinlainen käytäntö? Raija! Sydämestäni haluan kiittää sinua tekemästäsi työstä ja toivotan sinulle voimia viedä asiaa eteenpäin.!

Parhain terveisin Esa

Olenpa todella iloinen, että olet saanut vaivoihisi helpotusta! Tahtoisitko kuvailla oireitasi tarkemmin - moni muukin voisi saada siitä apua. Palstalle tulee vain etunimesi tai nimimerkki, jos niin haluat.

Uskon, että suomalaisessa homogenoinnissa on jotain ekstraa, kun niin moni sanoo sietävänsä maitotuotteita ulkomailla. Kaikkein herkimmät eivät siedä sielläkään.

Dieetti on alussa vaikea, mutta kyllä siihen oppii. Hyvä olo palkitsee vaivannäön. Näillä sivuillani on paljon tuoteluetteloita, ja valmistajiltahan voi aina kysyä. Valmistajille voisit muutenkin soitella, ennenkaikkea meijereille. Monilla niistä on ilmaisia kuluttajapalvelunumeroita. Ole tarkkana esimerkiksi leipomotuotteiden kanssa! Itse saan oireita joistakin Fazerin maidottomiksi ilmoitetuista valmisteita (sama tuotantolinja!). Hyvää kesän jatkoa!

Raija


Luin juttusi Raija. Jatka vain samaan tahtiin. Keliakia sekä laktoosi-intoleranssi ovat sairauksia joista kenenkään ei pitäisi enää vaieta. Syyt sairauksiin on syytä selvittää. Uskon todella Sinun asiaasi, ja toivon, etten olisi ainoa samanmielinen kanssasi,

Terveisin: Veli Matti

Kiitos rohkaisusta! Saamani palaute on lukemattomia kertoja todistanut, että asiassa on perää. Toivottavasti joskus saadaan tieteellinenkin näyttö, ja voidaan lopettaa koko homogenointi. Ikävä kyllä tämmmöiset muutokset vievät liian paljon aikaa, ja hyvin moni kärsii ihan turhaan. Hyvää kesää!

Raija


Löysin sivusi vahingossa noin kuukausi sitten. Vauvasta asti olen kärsinyt erilaisista ihottumista ja huonosta ihosta. Varsinkin käteni ovat olleet pientä rakkulamaista ihottumaa täynnä jo useita vuosia. Lääkäreiltä olen saanut erilaisia kortisonivoiteita aina vain vahvempia. Vauvasta saakka minua on rasvattu päästä varpaisiin kaikennäköisillä lääkerasvoilla. Äitini on kertonut, että myös pulauttelin vauvana valtavasti.

Sivujasi selailtuani päätin kokeilla homogenoimattomia tuotteita eipä siitä kai mitään haittaakaan olisi, tuumasin. Nyt noin kuukautta myöhemmin lähes kaikki ihottumani on hävinnyt. Suurin muutos on käsissäni, ne ovat huomattavasti aikaisempaa sileämmät ja kaikki rakkulat ovat hävinneet. Jos tämä on pysyvää, olen siitä sydämestäni ikuisesti sinulle kiitollinen. En uskonut tämän olevan edes mahdollista. Sivujesi lukemista kannattaisi suositella kaikille ihotautilääkäreille :)

Suurin kiitoksin Outi

Olenpa todella iloinen puolestasi! Maitotauti vaivasi minua vain seitsemän vuotta, mutta oli siinä vaivaa kylläkseen! Tiedän, mitä on elää pitkäaikaisen sairauden kanssa. Jatka vain sitkeästi dieettiä ja ole tarkkana! Hyvin pienetkin määrät homogenoitua maitoa aiheuttavat oireita! On tämä auttanut muidenkn ihottumiin (lue esimerkiksi artikkeliluettelostani mitä Maitotyttö maalta kirjoittaa).

Levitä tietoa eteenpäin! Soittele meijereille ja muille ruuanvalmistajille! Saisitko juttuja lehtiin? Ihopotilaiden lehti ei ollut kiinnostunut - olin sinne yhteydessä parikin kertaa. Mukavaa kesää!

Raija

Kokemukset - ihottuma


Olen lukenut paljon tämän palstan juttuja ja kiinnostus asiaan nousi kun itsellä alkoi erinäisiä oireita. Olen kärsinyt nyt runsaat 1,5 vuotta oireista. Aluksi oikean käden nimettömään tuli ihan yllättävää ihottumaa. Pieniä vesikelloja, jotka rikkoutuessaan alkoivat kutista mielettömästi. Pikku hiljaa ihottuma on levinnyt muihinkin sormiin pahemmin pikkurilliin ja keskisormeen. Viime kuukausina on vesikelloja ilmestynyt myös toiseen käteen, josta ne kuitenkin menevät ohi melko huomaamattomasti. Ihottuman lisäksi on nyt vuoden verran ollut hiivaongelmaa hiivat +++ ja koko kehon kutina ilman ihottumaa. Varsinkin iltaisin ja öisin kutina on ollut sietämätöntä. Vasta Ataraksin avulla pystyin viikon nukkumaan kunnolla.

Jätin noin kaksi viikkoa sitten maidon vallan pois enkä nyt aluksi ole edes käyttänyt homogenoimattomia tuotteita. Kävin hiiva testissä joka oli nyt miinusta mutta leukosyytit olivat nyt rajusti lisääntyneet eli jokin tulehdus emättimessä on. Sain siihen paikallis antipiootin. Kutinaa on edelleen mutta olen huomannut että ei enää niin rajuna kuin ennne ja käden ihottuma on tällä hetkellä kohta kahteen vuoteen parhaan näköinen.

Sit kysyisin onko kellään kokemusta Lidl kauppaketjun tuomasta Saksalaisesta maidosta ja muista maitotuotteista? Kuulin että niitä ei homogenoida eikä niihin lisätä mitään keinotekoisia lisäaineita. Ja maku on ihan toista luokkaa kuin suomalaisissa maitotuotteissa. Olisi hauska kuulla mielipiteitä niistäkin.

Laitetaanpa palautteesi palstalle; ehkä joku tietää noista Lidlin tuotteista. Itselläni ei ole niistä kokemusta. Voisit myös liittyä postituslistalle (ilmainen); sielläkin tieto leviää nopeasti. Palstalle nämä jutut tulevat jonkinlaisella viiveellä.

Vesikelloihottuma käsissä näyttää varsin usein olevan maitotaudista/maidosta johtuvaa. Ja runsas hiiva myös: otan aika paljon Papa-kokeita, ja hiivaa havaitessani alan kysellä ruokapuolta. Varsin usein jäljet johtavat vatsavaivoihin ja maito-ongelmiin... Tarkalla dieetillä ihottuma näyttää tapansa muutamassa viikossa, mutta kunnollinen paraneminen ja puutostilojen korjaaminen vie tietenkin kauemmin.

Kerrohan kuulumisia!

Raija


Minulla on jo monia vuosia ollut outoa väsymystä, anemiaa ja kesäisin käsi-ihottumaa. Viime vuoden keväällä ihottumat levisivät joka puolelle, kasvot turposivat ja olo oli hirveä. Opiskelin puutarha-alaa ja olin työharjoittelussa kasvihuoneella. Juoksin ihotautilääkäreillä ja sain ensin antibiootti- sekä kortisoonikuurin ja -voidetta. Ihottumat hävisivätkin vaikkakin olo oli niin heikko, että en oikein jaksanut edes kävellä. Kun lääkkeet loppuivat,iho tuli vielä pahemmaksi kuin aikaisemmin. Sain sitten pelkän kortisoonikuurin, joka auttoi osittain. Seuraavalla kerralla en huolinut kesäkuussa enää kortisoonia koska maha oli turvonnut ja tiesin, että tulen sen jälkeen vielä sairaammaksi. Lääkäri ei hyväksynyt sitä, että en ottaisi mitään, vaan minulle annettiin kortisoonipiikki. Olo muuttui hirveäksi, sydän hakkasi koko ajan, jalat tulivat kylmiksi, niitä nyki ja kädet vapisivat koko ajan. Välillä oli kuuma tai kylmä.Iho oli palanut auringossa, vaikka en ollut ulkona juuri ollutkaan. Juhannusaamuna olin niin huonossa kunnossa, että menin terveyskeskukseen ja sieltä sairaalan ensiapuun. Sydänfilmeistä näkyi jokin häiriö. Olin sen päivän tarkkailtavana, mitään vikaa ei löydetty.

Syksyllä olo oli vähän parempi kun pääsin allergiatesteihin. Löytyi mykerökukka-, nikkeli- ja hevosallergia. Opiskelu piti lopettaa. Olin sitten työttömänä peruspäivärahalla ja kävin lyhyitä atk- kursseja talvella. Käsissä oli koko ajan ihottumaa. Myös jalkojen iho meni huonoksi ja välillä kasvoissakin. En sietänyt mitään kuumaa, en voinut käydä saunassa, suihkussa kävin käsineet kädessä ja viileällä vedellä pesten.Sain käsiin pistelyä ja kutinaa jopa tietokoneesta, sanomalehdistä ym.Elämä oli pelkkää kärsimystä, joka vaikutti myös perheeseen, tuttavatkin pitivät luultavasti jo seonneena. Vuodenvaihteessa lopetin kortisoonirasvojen käytön, ne saivat ihon tulehtumaan usein. Olen joutunut pitämään käsivarret ja jalat vaatteilla peitettynä, muuten niitä on pistellyt, kutittanut tai kirvellyt.

Kuukausi sitten aloi käyttää luomumaitoa, käytän sitä lähinnä kahvissa ja muussa ruuanlaitossa. En ollut aluksikovin tarkka, suklaasta ja jäätelöstä en ole koskaan paljon pitänytkään.(Syön niitä useimmin vain kylässä. Juhlien jälkeen minulla on usein ollut tosi huono olo.) Viikon päästä maidon vaihdosta minulle tuli jostain syystä näppyjä ja kuivia läiskiä joka puolelle paitsi ei kasvoihin.( Käytän ulkona täydellistä aurinkosuojaa kasvoille). En mennyt lääkäriin kortisoonia hakemaan, onhan minulla vielä jokaista vahvuutta jäljelläkin. Näpyt alkoivat parantua melkein heti, eikä niitä kutittanut, mutta sitten minulle tuli jotain ruskeaa vuotoa, ei kovin runsasta. Jaloissa ja käsivarsissa oli yöllä ilkeä tunne, kuin lievää suonenvetoa. Pari viikkoa sitten huomasin ihmeellisen asian: vatsani oli huomattavasti pienentynyt (olen melko hoikka) ja käsivarret ohentuneet. Iho tuntui erilaiselta, kädellä koettaessa kuin vauvan iholta, eikä se mene rikki eikä hilseile vaikka vähän raapiikin. Verisuonetkin näkyvät, eivätkä kädet väsy enää niinkuin ennen.Kuukautiset tulivat ja ei ollut kipuja eikä vuoto niin runsasta kuin ennen.

Olen muutaman kerran käyttänyt tavallisia maitotuotteita ja parantuminen on pariksi päiväksi pysähtynyt ja vähän vatsaa nipistellyt. Olen parina päivänä uskaltautunut kauppaan lyhythihaisessa puserossa. Iho ei pala tai punoita auringosta. Yöllä ei oikein hyvin nukuta, ennen olin jatkuvasti väsynyt. On kuin olisi herännyt pitkästä painajaisunesta. Ei iho ole ihan täysin kunnossa vielä, mutta siltä näyttää, että se paranee, samoin muut vaivat. Olen kuukauden ajan käyttänyt homogenoimattomia maitotuotteita.

KIITOS ETTÄ OLET OLEMASSA, RAIJA!

Paula

Kirjoittelinkin jo sinulle joku aika sitten, mutta laitetaanpa kirjoituksesi nyt palstalle. On hyvä, että kerrot oireistasi noin tarkkaan; moni muukin voi löytää niistä yhtymäkohtia omiin vaivoihinsa.

Raija

Kohta kaksi kuukautta olen jo käyttänyt homogenoimattomia tuotteita ja maitoa. Kolme viikkoa olen ollut hyvin tarkka. Iho meni huonommaksi helteiden aikaan, kun kävimme asuntomessuilla, olin varmaan syönyt jotain sopimatontakin. Tällä hetkellä olotila on hyvä, vain vähän punoitusta nenän alla ja käsivarsien taipeissa. Sormista ja kämmenien sivuista hilseilee ihoa ja se välillä muuttuu paksummaksi ja kutisee. Ainut hoitokeino joka vähentää sitä on sellainen, että sekoitan puolukan mehua perusvoiteeseen. Voiko se olla jotain hiiva tai sienitulehdusta? Minulla on ollut samanlaista jo kauan. Lääkäri sanoi vuosi sitten, että se on allergiaa, minun mielestäni ei. Se on kuitenkin vähentynyt huomattavasti.

Aloitan työn uimahallin lippukassalla ja pidän siinä samalla pientä kahviota. Tytär ja mies ovat luvanneet auttaa tarpeen mukaan. Muutama kuukausi sitten en olisi pystynyt oikein mihinkään työhön. Toivottavasti iho pysyy kunnossa, koska ilma on vähän kosteampaa uimahallissa. Kahviosta löytyy varmasti homogenoimattomia tuotteita tavallista enemmän. Olen kertonut asiasta monelle tutulle jolla on vaivoja, dieetti on vaan useimpien mielestä tosi hankala.

Tyttäreni, joka on 20-vuotias on huomannut tulleensa paljon virkeämmäksi ja miehen kuivat jalat ja kantapäät, joihin mitkään rasvat eivät ole tehonneet, ovat tulleet parempaan kuntoon. He eivät ole tarkalla dieetillä, vaan syövät tavallista jugurttia ja juovat gefiluspiimää. Omissa jaloissani on tapahtunut värin muutos, ne olivat ennen usein sinipunaiset, varsinkin varpaat. Nyt ne ovat ihan normaalin väriset.

Kuinkahan saisin yli 80-vuotiaan äitini juomaan luomumaitoa? Hänellä todettiin syksyllä reuma ja jalat ja kädet ovat kipeät ja tulehtuneet usein. Olen vähän puhunut vanhemmilleni maitoasiasta, mutta luulen, että he eivät vaihda punaista maitoa mihinkään muuhun.

Luin lehdestä, että presidentti juo luomumaitoa!

Paula

Kiitos kirjeestäsi! Mukava kuulla, että paraneminen etenee. Ihan mainiosti sinulla voi olla sieni-ihottumaa, maitotautihan altistaa sillekin. Itsellänikin oli ihottumaa, johon kortisoni ei tepsinyt, mutta sienilääkkeellä se sitten parani. Sokeroimaton puolukka voi olla ihan hyvä, ja saahan sitä Daktarinia apteekista ilman reseptiäkin.

Täydellinen dieetti on todella hyvin vaativa, se vaatii paljon tietoa ja vahvaa luonnetta. Kun hyvinkin pienet määrät homogenoitua maitoa pitävät oireita yllä, ei ole mikään ihme että tätä ei ole aikaisemmin huomattu.

Kyllähän vanhakin ihminen voi muuttaa ruokatottumuksiaan, jos asian hyvin perustelee. Kerrohan, että luomumaito on sitä oikeaa, vanhanaikaista maitoa mitä hänen lapsuudessaankin juotiin. Ja varmaan äitisi tietdossa on myös omat positiiviset kokemuksesi asiasta.
Onpa hyvä, että on tulossa ainakin yksi kahvibaari missä tiedetään tämä homogenoimaton maitodieetti! Ja siinähän sinä voit kertoa asiasta muillekin.

Pidetään yhteyttä!

Raija


Olen kolmekymppinen perusterve nainen. Muutaman viime vuoden aikana vaivanani on ollut eri ihoalueiden kutina. Aluksi jaloissa, sittemmin peräaukossa ja nyt viimeisen vuoden aikana varsinkin vatsan iholla ja kainaloissa. Lääkärissä olen käynyt kolmasti mutta saadut kortisonivoiteet eivät ole tuoneet helpostusta vaivaani. Kuvaavaa on, että vaiva on pahimmillaan öisin niin että heräilen vähän väliä raapimaan eikä nukkumisesta ole oikein tullut mitään pariin viime vuoteen. Päiväväsymys on melkoista. Kainaloiden iho on myös ruskeampaa kuin muu iho, varsinaista ihottumaa ei kuitenkaan missään näy paitsi niskassa. Perusvoiteita käytän kylvyn jälkeen. Voisiko syy olla niin simppeli kuin homogenoitu maito? Käytän kuitenkin jkv maitotuotteita; juustoja, jogurttia, jäätelöä ja ihan maitoakin, sitä tosin luomuna. Lapsena minulla ei ollut iho-ongelmia. Vatsaongelmia ei juuri ole satunnaisia ilmavaivoja ja turvottelua lukuunottamatta. Jokunen vuosi sitten olin 7 vrk mehupaastolla ja silloin tunsin oloni paremmaksi kuin koskaan. Nyt tämä kutinaoireilu alkaa kuitenkin käydä ylivoimaiseksi ja nukkumattomuus alkaa vaikuttaa kaikkeen elämään. Toinen lääkäri tarjosi hoidoksi mielialalääkkeitä mutta mielestäni psyykeni ei ole ongelman ydin eivätkä ne auttaneetkaan puoli vuotta niitä kokeiltuani.

Eija-Maarit

Kyllähän nuo kuvailemasi oireet sopivat erittäin hyvin maitotautiin. Ihon kutina ja ihottuma ovat hyvin tavallisia kuin myös ilmavaivat ja vatsan turvotus. Ilmeisesti homogenoitu maito muuttaa myös ulosteen laatua sillä tavoin, että uloste erittäin helposti ärsyttää peräaukon seutua, vaikka olisi hygieniassa hyvinkin tarkka. Lapsilla hankala vaippaihottuma kuuluu kuvaan.

Maitotauti on tosiaankin hyvin simppeli juttu, mutta sen vaikutukset ovat kaikkea muuta. Ja kunnollinen dieetti vaatii opettelua, luonnetta ja sellaiset olosuhteet, että sitä voi noudattaa.

Kerrohan kuulumisiasi ja kysele lisää tarvittaessa!

Raija


Olen kolmekymppinen rajun atopian, astman ja kroonisen nuhan mallikappale. Aikuisiällä atopia on suurin vaivoistani. Ihottumani on laaja-alaista, kädet ovat ainoa alue kropastani missä sitä ei ole ollut (huh). Kasvoni ovat erittäin herkät ja saattavat ärtyä hehkuvan punaiseksi milloin tahansa. Kortisonia olen käyttänyt vuosia lähinnä ulkoisesti, mutta myös sisäisesti. Siklosporiinia on syöty, takrolimuusia (protopic)olen ilolla käyttänyt, riemuitsin siitä paljon, mutta valohoidon takia sitä ei uskalla käyttää nyt, eikä kesälläkään kai..(?)

Luontaishoidoista helokista oli joskus apua suurilla annoksilla, mutta myöhemmin ei. Nyt syön kalaöljyä, ja toista vastaavaa jossa on a, d, e - vitamiinit lisättynä. Kallista on, mutta jotakin hyötyä olen kokenut saavani. Maitotuotteiden haitoista olen kuullut monesti sieltä sun täältä, mutta aina kovin ylimalkaisesti. Onneksi löysin sivustosi!
Urheilen paljon, se auttaa minua jaksamaan, ja astman hallinta on hyvän kunnon ansiosta helppoa. Koen tarvitsevani proteiinia paljon, tai sen saanti on hankalaa. Kalaa syön paljon mutta muun lihan syönnissä en haluaisi olla suurkuluttaja.

Olen kokeillut urheilijoille tarkoitettua lisäravinnevalmistetta (fast, reco2)jossa proteiini on saatu maitoherasta. Onko maitohera aina homogenoitua? Tiedän lisäravinneriskit, luultavimmin niiden käyttö on epäluonnollisuudessaan hulluutta atoopikolle, vai?. Välillä kuitenkin tunnen, että ravinnon saantini on puutteellista suhteessa fyysiseen rasitukseeni (joka on melkoinen henkireikä kuitenkin).

Jugurtteja on vaikeaa löytää homogenoimattomina. Toivottavasti listasi ja asiasi saisi kovasti lisää julkisuutta, jotta noita listastasi löytyviä pienmeijereiden tuotteita tulisi pienimpiinkin kauppoihin paremmin. Miksi tämä homogenoimattomuus asia tuntuu välillä olevan aivan kuin piilossa? Tämä asia on tärkeä - Atopiaa hoidetaan melkoisilla lääkkeillä, mutta länsimainen lääketiede ei tunnu saavuttavan mitään sen syiden tutkimisessa. Voimaa sinulle ja julkisuutta siinä sivussa!

Kiitäen suuresti

Jussi A

Kun sinulla on noin hankalat oireet, suosittelen maidon jättämistä kokonaan pois ainakin kuukaudeksi, tarvittaessa vieläkin pidemmäksi ajaksi. Mutta se tarkoittaa tosiaan täydellistä poistamista, muuten siitä ei todennäköisesti ole hyötyä. Ainakaan homogenoitua maitoa ei pidä käyttää yhtään. Pitkäaikainen kortisonihoito voi muutenkin hidastaa ihon paranemista.

Lisäravinteista en tiedä enkä niitä suosittelekaan. Voithan olla allerginen jollekin muullekin aineelle, jota ne sisältävät (lue juttujani näiltä palstoilta -aikuiset voivat olla allergisoituneita muillekin ruoka-aineille, mutta ne muut allergiat tahtovat lievittyä/parantua, kun maitopuoli on kunnossa). Hera voi olla homogenoitua, usein se on. Kysy valmistajalta!

Parasta olisi syödä perusraaka-aineista valmistettua ruokaa. Nyt, jos jätät maitotuotteet pois, korvaa maidon proteiinit jollain muulla (kananmunaa, kalaa, lihaa, palkokasveja, jos ne sopivat). Jugurtteja ei paljon ole homogenoimattomana - ne ovat luomua ja varsin hinnakkaita. Valion luetteloista löytyy, ja sitten on Ilolan kartanon erinomaiset laadut. Eräs toimittaja kirjoitti minulle, että "järjestelmä homogenoinnin ympärillä näyttää olevan raudanluja. Sen näkee siitä, että mitään ei tapahdu, vaikka asia on ollut niin paljon esillä...". Kukahan tätä tutkimusta sponsoroisi, eivät lääketehtaat ainakaan. KELAakaan asia ei tunnu kiinnostavan, vaikka yhteiskunnan rahaa palaa tässä asiassa ja paljon. Ja muutkin asiasta vastuussa olevat ovat olleet luvattoman velttoja; olen kyllä kirjoitellut vaikka minne!

Toivoisin, että kaikki aiheesta kiinnostuneet tekisivät töitä tämän eteen, vain hyvin monen ihmisen painostus saa muutoksen aikaan!

Raija


Olen 33-vuotias nainen. Olen koko ikäni kärsinyt atooppisesta ihottumasta. Aiemmin ihottumaa oli vain käsissä, mutta nyt viime talvena se levisi kasvoille ja kaulalle. Tämä talvi on ollut erityisen rankka ihottuman takia. Ihottumaa on laajoilla alueilla käsissä ja kaulalla ja kasvoissa. Tuossa aiemmin syksyllä oli niin pahasti tulehtunut kaula, että sain siihen antibioottikuurin. Kyllähän se hyvin lääkkeillä parani, mutta tulee aina takaisin. Minulla on myös laktoosi-intoleranssi ollut jo 23 vuotta. Olen aina käyttänyt maitoa ja kärsinyt kiusallisista ilmavaivoista.

Kävin kuukausi sitten homeopaatilla valittamassa oireita. Käski minun jättää kokonaan maito pois, myös sokeri ja valkoiset vehnäjauhot. Määräsi minulle homeopaattisia lääkkeitä ja reilusti luontaistuotteita. Oli sitä mieltä, että suolisto täytyy ensin saada paranemaan, ennen kuin saa apua iho-oireisiin.

Olen nyt kuukauden noudattanut tarkkaa diettiä. Aluksi tuntui ihottuma paranevan käsistä oikein vauhdilla. Välillä taas tuntuu pahenevan. Nyt ihottuma tuppaa jatkuvasti kasvoille ja kaulalle. Sain aiemmin sen pysymään kurissa uudella Protopic voiteella, mutta nyt sekään ei tunnu enää auttavan. Ajattelin, josko nuo homeopaattiset lääkkeet vielä pahentaa ihottumaa, kun alussa juuri niin saattaa käydä. Vai olenkohan allerginen jollekin luontaistuotteelle?

Kuinka kauan tälläistä maidotonta dieettiä pitäisi noudattaa, että saisi pysyvää paranemista aikaan? Homeopaatti puhui kuukaudesta kahteen. Olen niin lopen uupunut tähän jatkuvaan kutinaan, etten enää jaksa. Jos tälläistä tulee aina olemaan talvet. Kesällä on ollut aina parempi, mutta en tiedä tulevasta kesästä.

Soili

Atooppisen ihottumasi takia epäilisin vahvasti maitotautia. Laktoosi-intoleranssikin voi johtua samasta syystä, ja saattaa parantua, kun maitodieetti on kunnossa. Tämä talvi kovine pakkasineen on koetellut herkkää ihoa; vaiva helpottuu, kun ilmat lämpenevät. Homeopaattisi oli varmasti ihan oikeilla jäljillä. Itsekin suosittelen aluksi maidotonta jaksoa, jos oireet ovat pahat. Suurin osa on kyllä voinut siirtyä suoraan homogenoiduista tuotteista homogenoimattomiin, laktoosi-intolerantit voivat huomioida niissä myös vähälaktoosisuuden. Homeopaattiset lääkkeet tuskin vahingoittavat, mutta luontaistuotteissa saattaa olla allergisoivia aineita. Elimistö kyllä korjaa itsekin tilanteen ilman lisäravinteita,jos ruokavalio on kohdallaan. Sopivat lisäravinteet voivat kyllä nopeuttaa paranemista. Maidottomia maitohappobakteereita voisit kyllä käyttää. Ja mustikka on vanha mahalääke.

Lasten ihottuma paranee yleensä noin kolmessa viikossa, kun homogenoidut tuotteet jätetään tarkkaan pois. Jos ärsytys on jatkunut kauan - kuten aikuisilla - voi kuvassa olla jo muitakin ruokayliherkkyyksiä. Gluteenipitoinen vilja on varsin tavallinen, eikä kaikki näy kokeissa.

Aikuisten ihottumat ottavat enemmän aikaa. Yksi syy voi olla, kuten jo mainitsin, muutkin herkistymiset. Niillä on kyllä taipumus parantua/lievittyä ajan mittaan, jos dieetti on tarkka. Harva oppii tarkan maidottoman dieetin kuukaudessa. Maitoa on aivan uskomattomissa paikoissa ja pienetkin määrät vaikuttavat. Pitäisi suurinpiirtein tehdä kaikki ruoka itse perusraaka-aineista, että varmasti tietää mitä syö. Yksi maitosuklaapala voi vesittää dieetin pariksi viikoksi.

Maidoton dieetti on hyvin ikävä, jos on tottunut maitotuotteita käyttämään. Mielestäni voisit jo nyt kokeilla homogenoimattomia vähälaktoosisia tuotteita, katso luetteloita sivuiltani! Ilolan kartanon jogurtti on se, jolla kannattaisi aloittaa. Hyla-viili ja rahka, kypsät juustot, johan siinäkin syömistä löytyy. Olen sangen innostunut myös Energiasäästön (www.energian.net) viljamyllystä, jolla jauhan itselleni tuoreet puuro ja leipäjauhot. Vitamiinit niissä ovat varmasti tallessa. Pitkäaikainen kortisonivoiteiden käyttö hidastaa myös ihon toipumista.

Raija


Onneksi törmäsin artikkeliisi, sillä palaset alkoivat heti loksahdella kohdalleen. Olen atoopikko, mutta oireeni ovat olleet lieviä lapsuutta lukuunottamatta (Maitorupi). Nyt aikuisiällä ne ovat pahentuneet ja käsivarret ja -taipeet, kaula sekä sääret ovat pahimmat kutinan paikat. Kortisonia olen käyttänyt ajoittain, mutta ihottumat ja kutina palaavat heti kuurin loputtua. Kutinaa ja kuivuutta on ilmestynyt myös kasvoihin ja silmäluomiin. Suvussani on keliakiaa, mutta en ole huomannut itselläni vielä oireita (elleivät nämä iho-oireet viittaa juuri siihen). Vehnää en kuitenkaan käytä ollenkaan.

Myös närästystä esiintyy nykyään usein, enkä ole päässyt selvyyteen sen aiheuttajasta. Lapsena pulauttelin kovasti ja minulla on todettu heikko ruokatorven sulkijalihas. Vatsani on ollut myös sekaisin viimeisen kuukauden ajan. Käytän maitoa aamukahvin kanssa ja joudun juoksemaan sen jälkeen heti vessaan. Ennen tällaista vaivaa ei ole ollut. Epäilen vahvasti sen johtuvan maidosta.

Listaa tarkastellessa huomasin olevani jo aika hyvällä homogenoimattomalla kuurilla, mutta jos ne pienetkin määrät vaikuttavat vahvasti, päätin kokeilla dieettiä. Vai pitäisikö olla hetki täysin ilman maitotuotteita? Kiitos työstäsi, listat ovat todella hyviä ja homogenoimattoman ruokavalion kokeileminen tuntuu paljon helpommalta.

Sirpa

Atopiaanhan tämä maitotauti näyttää selkeästi liittyvän. Ja kun suoli on ärtynyt tiettyyn pisteeseen, tuottaagluteenipitoinen viljakin monelle ongelmia. Itsellenikin kävi näin (Lue Uniuutisten juttu näiltä Susirajan sivuiltani). Vehnä oli tosiaan pahin, mutta nyt olen jo vuosia pystynyt käyttämään tavallista viljaa. Maitodieettini onkin jo kauan ollut hyvin tarkka.

Kuvaamasi oireet viittavaat siihen, että ruuansulatusanava on jo varsin pahasti ärtynyt. Silloin voi käydä niin,ettei mikään maitotuote vähään aikaan sovi. Maidoton ruokavalio on hyvin rajoittava eikä siihen tahtoisi helpolla ryhtyä, jos ei ole ihan pakko. Suurin osa on kyllä voinut siirtyä suoraan homogenoiduista tuotteista homogenoimattomiin ilman maidotonta välivaihetta. Itse jouduin senkin kokemaan, pahimmassa vaiheessa eivät edes kypsät juustot sopineet.

Jos nyt kuitenkin kokeilet homogenoimattomia tuotteita, jätä maito ensi alkuun vähemmälle, samoin vatkattu kerma.Syö vaikka tavallista viiliä (homogenoimatonta) ja Ilolan kartanon jogurttia. Siinä on varsinainen vatsalääke hyödyllisine maitohappobakteereineen. Alussa voi joutua rajoittamaan huonosti sulavia tai ilmavaivoja aiheuttavia ruoka-aineitakin - kaalia, omenaa, sipulia, herneitä, papuja, valkoista viljaa, sokeria jne. Älä kuumenna maitopohjaista ruokaa mikrossa äläkä käsittele sitä esimerkiksi tehosekoittajan leikkaavalla terällä. Mustikka voisi olla hyväksi, ja kauratalkkuna olisi kokeilemisen arvoinen juttu. Kerrothan myöhemmin kuulumisia!

Raija


Tyttäreni on 7-vuotias. Hänellä ei ole koskaan ollut maitoallergiaa, iho lievän atooppinen. Parivuotiaana puhkesi infektioastma, joka hävisi noin 5-vuotiaana, kunnes taas palasi viime keväänä kuvioihin puhjenneen koivuallergian myötä. Astmapiippua on otettu silloin tällöin myös tänä syksynä kuivaan yskään ja "röhimiseen" (kestänyt nyt kohta kuukauden). Hän on jonkin verran ylipainoinen, ruoka maistuu hyvin, mutta mielestäni kohtuullisissa määrissä. Olen aina rajoittanut makeita ja rasvaisia, eikä muilla perheenjäsenillä ole paino-ongelmia. Perintötekijöitä ylipainoon löytyy kyllä isän puolelta. Vatsakipuja on harvoin, sen sijaan röyhtäilyä ja paukuttelua päivittäin. Olen jo pitkään ihmetellyt painon nousua ja tehnyt kaikkeni sen hillitsemiseksi. Kilpirauhaskokeet ovat negatiiviset, minun isälläni on nuoruusiän diabetes. Mitä mieltä olet näistä yhtälöistä, voivatko liittyä maitotautiin? Kannattaako dieettiä kokeilla?

Elina

Lievä atooppinen ihottuma, astmaoireet ja ilmavaivat viittaavat vahvasti atooppiseen perimään, johon maitotauti näyttää selkeästi liittyvän. Jopa ylipaino ja allergia voivat kulkea käsi kädessä. Imeytymishäiriöistä ja puutostiloista johtuen elimistö kaipaa jatkuvasti lisää "purtavaa". Jotkut ovat kertoneet laihtuneensa melko reippaastikin sillä, että ovat jättäneet maidon kokonaan tai siirtyneet homogenoimattomiin tuotteisiin. Napostelun tarve on kuulemma jäänyt pois.
Ilman muuta dieettiä kannattaa kokeilla ja tehdä se kunnolla! Pienetkin lipsumiset pitävät oireita yllä ja ajan kanssa pahentavat oireita. Diabeteksen ja maitotaudin yhteydestäkin minulla on omat epäilyni ja jonkin verran käytännön näyttöäkin. Kannattaa olla varovainen, kun suvussakin ykköstyypin diabetestä on. Koulussa pitäisi saada asianmukaista ruokaa, usein se on käytännössä maidotonta. Monet koulut hankkivat luomumaitoa juotavaksi, ja voihan sen maitopurkin viedä itsekin.

Hyvää jatkoa!

Raija

Kirjoitin tyttärestäni syksyllä. Hän on ollut maitodieetillä siitä lähtien. En ole aivan varma onko siitä hyötyä vai ei. Kun dieetistä hiukan lipsuttiin joulukuun alussa, hänen kämmenselkänsä tulivat punoittaviksi ja kuiviksi (viime talvena oli sitä myös) ja suun pielet rohtuivat ja punoittivat rajusti. Muita näin selkeitä merkkejä en ole huomannut. Ovatko ne mielestäsi riittävät, jotta dieettiä kannattaa jatkaa? Voivathan ne olla vain talveen ja ilman kuivuuteenkin liittyviä oireita? Voisitko vielä tarkentaa, mitä sanoja ruokapakkauksista EI saa löytyä, jotta ne olisivat maidottomia tai homogenoimattomia?

Elina

Kyllähän se homogenoitu maito hirveän usein atooppisen ihottuman ja muidenkin atooppisten vaivojen taustalla on. En yhtään ihmettele, ettei tätä ole aikaisemmin huomattu. Dieetti on käytännössä tosi vaativa, ja sitä pitäisi tarkkaan noudattaa joka paikassa - koulussa, kavereilla, matkoilla jne. Itse tiedän kokemuksesta, että esimerkiksi pieni maitosuklaapala pitää oireita yllä parikin viikkoa. Yleensä ihmiset noudattavat kunnon dieettiä vasta sitten, kun oireet ovat niin pahat, ettei muuta keinoa ole. Asioita ei kuitenkaan kannattaisi päästää niin pitkälle -''maitotautiin'' liittyy helposti muita sairauksia (katso esim. www.mdd.fi ja ruoka-allergiat siellä).

En nyt muista tarkalleen, minkälaisia oireita tyttärellänne oli ennen tätä kokeilua. Jos atooppista taipumusta on ollut - ja kuiva iho kai on - kokeilua kannattaa jatkaa ja tarkentaa. Talvi tietenkin rasittaa kenen tahansa ihoa jossain määrin.

Maitojauhe tuotteissa saattaa sopia, jos se on Valion. Maito, maitoproteiini, hera, herajauhe, kaseiini, kaseinaati ovat yleensä homogenoituja. Tuoteselosteet eivät ole täysin kattavia, ja ristikontaminaatiokin voi aiheuttaa oireita tuotteita valmistettu samoilla tuotantolinjoilla). Irtomyynnissä olevista kahvi- ynnä muista leivistä on vaikea saada selkoa. Valmistajatkin muuttelevat tuotteitaan, esimerkiksi Valion smetana on nyt homogenoitu marraskuun alusta alkaen, eikä pakkauksessa puhuta muutoksesta.

Homogenoitua maitoa on hyvin monissa tuotteissa - murot, myslit, makeiset, suklaa, perunalastut, levitteet, sinapit, liemikuutiot, margariinit...Fazerin käyttämä kasvimargariini on maidotonta. Dieetin opettelu vaatii työtä, mutta maksaa kyllä vaivan.

Raija

Kokemukset - allergia


Olet oikealla asialla :) Minullakin on todettu lak-into, mut luomumaito ei aiheuta oireita...itsekin olemme asiaa kelanneet ja samoilla linjoilla olleet. Älä vaan luovuta!

T.Petri & Sirpa

Hieno juttu! Oletteko kokeilleet muita homogenoimattomia tuotteita kuin luomumaitoa? Aika kattavia luetteloita löytyy näiltä sivuiltani. Myös keskustelupalstalla on vakuuttavaa palautetta.

Antakaa äänenne kuulua tässä asiassa, oikeassa ollaan! Ja muistakaa ja muistuttakaa, että vika ei ole meissä, vaan maidon käsittelyssä. Hyvää jatkoa!

Raija


Mieheni reagoi laktoosirasituskokeessa hyvin ankarasti pieneenkin laktoosimärään mutta - kas ihmettä - luomumaito tai tilamaito ei aiheuta ongelmia. Ongelmia sen sijaan tulee hyvinkin pienistä määristä ruoka-aineita, joissa homogenoitua maitoa on. Mieleeni on tullut tavallaan lapsellinenkin kysymys: mistä mahtaa rasituskokeessa käytettävä laktoosi olla peräisin - ei kai vain homogenoidusta maidosta?! En pääse asiaa helposti selvittämään, ehkä se onnistuisi paremmin sinulta - olet varmaan jo rautainen ammattilainen näissä salapoliisihommissa!

Tarja

Olipa vaikea kysymys, johon en osaa täsmällistä tietoa antaa. Tavallisesti laktoosirasituskokeessa annetaan aikuisille 50 g laktoosia, taitaa vastata samaa määrää, mikä reilussa maitolitrassa on. Liekö tämä määrä kerralla liian suuri ja vielä tyhjään vatsaan otettuna? Moni muukin on kertonut samaa asiaa: rasituskokeessa tulee oireita ja jopa laktoosi-intoleranssikin todetaan, mutta luomumaito sopii. En osaa sanoa - eivätkä valmistajatkaan aina suostu selvittämään - miten puhdasta kokeessa käytetty laktoosi on. Onhan se mahdollista, että siinä voisi olla pieniä jäämiä maitoproteiinista, jonka uskon olevan ongelmiemme taustalla. Elintarviketeollisuus käyttää kernaasti homogenoitua maitoa tuotteissaan. Itsekin saan oireita jopa maidottomiksi ilmoitetuista kekseistä ynnä muusta, kun ne on valmistettu samoilla tuotantolinjoilla maitoa sisältävien kanssa.

Kuulin juuri ilokseni, että Tanskassa on menossa - jo varsin pitkälläkin - tutkimus maidon homogenoinnin vaikutuksista. Tanskalaisethan tätä tutkivat hiirillä jo 80 -luvulla. Palaan kysymykseesi, jos saan lisätietoa. Kaikenkaikkiaan tämän asian ympärillä on paljon selvitettävää.

Ystävällisin terveisin Raija


Voiko laktoosi-intoleranssin ja valkosolujen liian matalien arvojen välillä olla mitään yhteyttä mielestäsi?

Antti

Enpä uskalla lähteä veikkaamaan puolesta enkä vastaan. Maitotautisten laboratorioarvoissa en ole huomannut selvää näyttöä minkään kokeen osalta. Senkka heillä on usein vähän koholla, kun perusverikokeita otetaan, mutta sehän voi olla kohonnut monesta muustakin syystä. Toivottavasti vielä joskus kehitetään yksinkertainen testi, jolla maitotauti (todennäköisesti viivästynyt allergia) voidaan osoittaa.

Raija


Noin 13:sta vuoden ajan elin luulossa, jota terveydenhoitajat ja lääkäritkin tukivat, että minulla on laktoosi-intoleranssi. Näimme vaimon kanssa ohjelmasi ja päätimme siiryä kokeiluluontoisesti luomumaitoon sillä seurauksella, että vatsaongelmat ovat vähentyneet jopa voisi sanoa väistyneet. Käytämämme nykyään pelkästään luomumaitotuotteita ja mikä ihmeellisintä voin juoda maitolasin silloin tällöin ilman pelkoa vatsaväänteistä. Toinen positiivenen etu on ettei enää tarvitse ostaa ja käyttää niin useasti esim.lactrase ym. vastaavia maitosokeria pilkkovia valmisteita.

Kenneth

Onpa mukavaa saada tämmöistä palautetta! Tarkalla dieetillä voisitte luultavasti vieläkin paremmin. Itselläni pienikin määrä homogenoitua maitoa aiheuttaa oireet, mutta oireiden voimakkuus on yksilöllistä. Näillä sivuillani on luetteloita tuotteista, jotka eivät sisällä homogenoitua maitoa.

Terveisin Raija


Kiitoksia näistä sivuista. Olen kärsinyt erilaisista vatsavaivoista, iho-ongelmista ja astmaoireista jo useita vuosia. Niihin ei ole kuitenkaan löytynyt mitään varsinaista syytä, vaikka olenkin käynyt lääkärissä monia kertoja vaivojeni takia. Välillä on ollut kausia jolloin tuntuu ettei mikään ruoka sovi. Vasta äskettäin tuli mieleeni, että vaivoihin voi olla syynä maito, vaikka laktoosi-intoleranssia ei olekaan todettu. Aina kun olen syönyt enemmän jotain maitotuotetta niin minulle tulee eriasteiset vatsavaivat ja pahimmassa tapauksessa hengitysvaikeuksia. Olen yrittänyt vältellä maitotuotteita parhaani mukaan, mutta aina se ei ole ollut helppoa. Silloin oireet ovat pysyneet kurissa, vaikka eivät ole täysin poistuneet. Nyt aionkin kokeilla homogenoimattomia maitotuotteita, josko niistä olisi apua. Kun luin muiden oireita tuntui kuin olisin lukenut omaa oirelistaa. Miten minun tulisi aloittaa homogenoimattomien tuotteiden käyttö/kokeilu? Ja jos nämäkään eivät sovi minulle niin mistä löytyy tietoa kuinka syödä, kun ei voi käyttää maitotuotteita, ruisleipää ja monia muitakaan ruoka-aineita?

Mervi

Jätä nyt kaikki maitoa sisältävät tuotteet muutamaksi viikoksi pois (TARKKA dieetti) ja tietenkin myös ne muutkin ruoka-aineet, joista saat oireita. Käytä maitohappobakteereita ja mustikkasoppaa, sitähän saa kaupastakin. Aloita sitten kokeilut ensin kypsillä, homogenoimattomilla juustoilla ja homogenoimattomilla hapanmaitotuotteilla. Ilolan kartanon jogurtti on erinomaisen hyvää hyödyllisine bakteereineen. Jos näitten kanssa menee hyvin, voit kokeilla luomumaitoakin. Keitetty luomumaito voisi alkuun olla sopivampaa kuin suoraan purkista otettu. Minullakin oli aikoinaan hyvin hankala ruokavalio; vain maidoton ja gluteeniton vauvanruoka sopi. Lue juttuni Uniuutisista ja soita minulle, jos tarvitset lisätietoja.

Raija


Kiitos vastauksesta! Olemme ostaneet nyt vain luomumaitoa ja dieetin tarkan noudattamisen aloitan vasta syksymmällä, kun nyt on jäätelökausi... Mutta tuloksia näen jo nyt itsessäni. Minulla on laktoosi-intoleranssi ja voin juoda luomumaitoa ilman vaivoja! Kokeilin sitä ja olen iloinen, että voin juoda rasvatonta maitoa aikaisemman laktoosittoman kevytmaitojuoman tilalla.

Printtasin jo nyt homogenoimattomien tuotteiden listat ja yllätyin, että niin moni meillä käytettävä tuote on homogenoimaton, mikä on tosi hyvä. Olen kotiäiti ja voin hyvin toteuttaa lapsillakin dieettiä. Niin kai se on, että vaikeaa dieetin noudattaminen on kaikissa tilanteissa kodin ulkopuolella.

Miten nopeasti tuloksia voi odottaa tytön astman suhteen, jos astma johtuu maitotaudista?

t. Minna Rekola

Mukava kuulla, että dieetistä on ollut apua. Älä kuitenkaan päästä vatsaasi oikein pahaksi sillä jäätelöllä; hankalat vaivat paranevat hitaammin. Astman ja maidon yhteys on joissakin tutkimuksissa todettu, mutta astmaan on varmasti muitakin syitä. Mitään tarkkaa aikataulua en osaa luvata, mutta tarkalla dieetillä luulisi parissa kolmessa kuukaudessa jotain tuloksia näkyvän. Korostan vielä, että dieetin on oltava tarkka. Itsekin saan erittäin pienestä määrästä kuivaa yskää. Joskus sattuu vahinkoja, vaikka yrittäisi kuinka huolellisesti katsoa syömisensä.

Raija


Kiitos mielenkiintoisesta maitoasiasta!

Olen kärsinyt laktoosi-intoleranssista 13 vuotta. Nyt olen 3 viikkoa pyrkinut käyttämään luomu ja homogenoimettomia tuotteita. Ja ihme ja kumma vatsa -ja muut oireet poistuneet melkein kokonaan. Lasillinen luomumaitoa ei vie vatsaani ainakaan vielä sekaisin. Ja kokeilu jatkuu. Kiitos tärkeästä asiasta!

Mervi

Kiitos, kun kerroit kokemuksiasi, niistä on muillekin apua. Jos sinulla on laktoosi-intolerassikin, niin ilmeisesti se ei ole kovin paha, koska voit käyttää luomumaitoa noinkin paljon. Ja monen laktoosivaivat ovat parantuneet kokonaankin, kun homogenoitu maito on poistettu ruokavaliosta. Pyri hyvin tarkkaan dieettiin homogenoidun maidon osalta, niin huomaat varmaan vointisi kohentuvan muutenkin. Hyvin monta "maitotautista" vaivaa mm. hankala väsymys. Kerro asiasta muillekin ja soittele meijereille! Huomionarvoinen seikka on sekin, että jokapäiväiset tuotteet (luomumaito, -jogurtti ja -piimä) ovat paljon kalliimpia kuin tavanomaisesti tuotetut homogenoidut tuotteet. Kaikki eivät haluaisi maksaa lisähintaa luomusta ja tavalliset tuotteetkin kelpaisivat, jos niitä ei olisi homogenoitu. Ei ole reilua, että muuttamalla maidon rakenne luonnottomaksi (homogenoimalla) ihmiset sairastuvat ja joutuvat sitten vielä maksamaan siitä hyvästä kalliimpina tuotteina.

Raija


Täällä on oltu maitoproteenille allergisia jo monta vuotta. Mutta ei tiedetty mistä vaivat johtuuvat. Mies 2 vuotta pilkkasi kun sanoin hänelle jätä maito pois. Nyt hän tietää totuuden. Eikä hänellä ole enään ollut niin pahoja vaivoja silloin kun hän joi maitoa. Minulle vaikuttaa pieninkin määrä maidon valkuaista. Mutta voiko kurkunpää tulla punaiseksi ja lima kertyy kurkkuun ja saa aina olla rykimässä ja sylkemässä. Kurkku on joskun tumman mansikan värinen ei satu nieltäessä. Mutta säteilee korviin. Kun on maitoproteenille allerginen ei maito sovi ollenkaan. Ei HYLA tai joku muu juttu.

Kiitos Raija huolenpidostasi meitä ihmisiä kohtaan . Toivon sinulle Jumalan runsasta siunausta.

Raili Jokela

Kiitos palautteesta! Suurin osa maitotautisista kestää kyllä homogenoimattomia maitotuotteita. He, joiden oireet ovat hyvin pahat, voivat ensin rauhoittaa vatsansa parin viikon täysin maidottomalla jaksolla. Luetteloita sopivista tuotteista löytyy susirajan sivuiltani. Dieetin pitäisi olla tarkka - pienetkin määrät homogenoitua maitoa aiheuttavat oireita, joiden on tapana ajan kanssa pahentua. Varsin monille kehittyy myös gluteenipitoisen viljan sitämättömyys (ruis, vehnä, ohra, mahdollisesti kaura). Tämä yleensä paranee, ellei kyse ole keliakiasta, kun jättää mainitut viljat pois joksikin aikaa. Ja tietenkin maitodieetin on oltava tarkka.

Kyllähän kurkunpää voi maitotaudinkin takia ärtyä. Taustalla saattaisi olla maitotautiin usein liittyvä närästys ja happamat röyhtäisyt, jotka ärsyttävät kurkkua. Moni onkin sanonut oltuaan vähän aikaa dieetillä, että "limaa nousee vähemmän".

Jos teillä on laboratoriokokein todettu IgE-välitteinen maitoallergia (aikuisilla harvinainen), niin silloin eivät homogenoimattomatkaan maitotuotteet sovi. Allergiamekanismeja on useita - maitotauti on ilmeisesti allergian viivästynyt muoto, eikä näy kokeissa. Myös silloin, kun vatsa ei ole ihan kunnossa (esim. epätarkka dieetti), voivat homogenoimattomatkin tuotteet tuntua sopimattomilta.

Hyvää kesää! Nettisivujeni artikkeleista löydät tarvittaessa lisätietoja.

Ystävällisin terveisin Raija


Oikein mielenkiintoinen sivu! Minulla on ollut 4 vuotta todettuna laktoosi-intoleranssi ja tämä homogenointiasia oli minulle aivan uutta. Yhteen seikkaan en sivustolta löytänyt vastausta eli jos tuotteessa on mainittuna maitoproteiini, niin käykö se laktoosi-intolerantikolle?

Sanna

Jos sinulla on pelkästään laktoosi-intoleranssi, niin maitoproteiinin pitäisi sopia. Mutta jos sinulla on laktoosi-intoleranssi ja "maitotauti", ei maitoproteiini sovi, koska se hyvin usein on homogenoitua.

Raija


Luin suurella mielenkiinnolla artikkeleitasi ja nämä sivut ovat tähän mennessä ainoat maitoallergiasta selvyyttä antavat. Minulla todettiin muutama viikko sitten maitoallergia mutta ei laktoosi-intoleranssia. Kysymykseni sinulle olisikin seuraavanlainen. Olen kärsinyt jo monta vuotta vatsavaivoista ja ymmärtänyt, että maidosta ne johtuvat mutta nyt vasta kun muutin 18 vuoden Ruotsissa olon jälkeen Suomeen ja aloin juoda suomalaista maitoa sain parissa viikossa valtavan kuukauden kestävän vetisen ripulin, enkä lainkaan ymmärtänyt että se voisi olla maidosta johtuva, sillä en ole sen takia ollut koskaan ripulissa aikaisemmin. Eli onko tietoa siitä miten homogenointi tehdään Ruotsissa verraten Suomeen ? Ja lisäksi minulla on joukko lääkäreille harmaita hiuksia aiheuttavaa ¿allergista nuhaa¿ vaikka tutkimusten mukaan ei allergeeneja löydy ? Onko tietoosi tullut muitakin, jotka kärsivät samanlaisesta "yliherkästä" nenästä samaan aikaan kun ovat maitoallergikkoja. Lisäksi minulla on aina silloin tällöin iho-ongelmia, nivelrikko sormessa ja kilpirauhasessa krooninen tulehdus ! Luin eräästä artikkelistasi, että maito voi aiheuttaa myös sellaisia oireita. Oletko kuullut jos joku olisi parantunut em. mainituista oireista kun on lopettanut maitotuotteet?

Tiedosta erittäin kiitollinen:
Raija V

Jos sinulla on kokeilla todettu maitoallergia, jätä kaikki maitoa sisältävät tuotteet tarkkaan pois! Myöhemmin, kun elimistösi on parantunut, voit ehkä varoen kokeilla pitkään kypsytettyjä juustoja, joista valkuainen on varsin hyvin hajonnut. En tiedä miten Ruotsissa ja muualla homogenoidaan, mutta hirveän moni kertoo sietävänsä maitotuotteita ulkomailla, vaikka ei Suomessa siedäkään.

Poikani allerginen nuha seurailee maitodieettiä, omat nivelrikkokyhmyni paranivat. Kilpirauhasesta ei ole näyttöä, mutta sen olen huomannut, että maitotautisilla on usein myös kilpirauhaseen liittyviä vaivoja.

Raija


Luin juttusi Raija. Jatka vain samaan tahtiin. Keliakia sekä laktoosi-intoleranssi ovat sairauksia joista kenenkään ei pitäisi enää vaieta. Syyt sairauksiin on syytä selvittää. Uskon todella Sinun asiaasi, ja toivon, etten olisi ainoa saman mielinen kanssasi,

Terveisin: Veli Matti

Kiitos rohkaisusta! Saamani palaute on lukemattomia kertoja todistanut, että asiassa on perää. Toivottavasti joskus saadaan tieteellinenkin näyttö, ja voidaan lopettaa koko homogenointi. Ikävä kyllä tämmmöiset muutokset vievät liian paljon aikaa, ja hyvin moni kärsii ihan turhaan. Hyvää kesää!

Raija

Kokemukset - lapset


Tyttäreni on juuri 8 kk:n ikäinen ja ajattelin siirtyä luomumaitoon, vaikka mitään allergioita tai maitotautia ei ole. Epäselvää minulle kuitenkin on se, että pitääkö lapselle antaa rasvatonta vai kevytluomumaitoa. Entä tätä nuoremmille lapsille kun tekee korvikeseosta, kumpaa maitoa pitäisi käyttää?

Johanna

Voit käyttää luomukevytmaitoa, isommalle sellaisenaan ja pienemmälle maitoseoksena (ohje Vauva-lehden jutussa näillä sivuilla), jos rintamaito ei riitä. Minulla on hyviä kokemuksia myös Bonan jauhemaisesta NANnista, voisi olla kätevää esimerkiksi matkoilla.

Raija


Viisikuukautisen vauvan jo kolme kuukautta jatkuneisiin vatsavaivoihin ja iho-ongelmiin pyytäisin neuvoja. Hänelle tehtyjen allergiatestien mukaan tyypillisemmät ruoka-aineet: muna, kala, suklaa, sitrus-hedelmät, maito jne. aiheuttavat reaktion. Vauva on saanut vain äidinmaitoa ja siitä huolimatta ongelmia alkoi ilmetä kaksikuukautisena. Nyt jättämällä n. kuukausi sitten pois ko. tuoteet äidin ravinnosta iho-ongelma on helpottunut. Vatsavaivoja on vielä. Nyt tuntuu,että lisäravintoa ja tukevampaa syötävää jo tarvitaan.Pelkkä äidinmaito ei riitä.Mitä suosittelisit tarjottavaksi? Monet kaupan vauvanruoat sisältää mm. maitojauhetta.

Terv. Sinikka

Koska imetät, pyri itse välttämään hyvin tarkkaan niitä ruokia, joille lapsesi on todettu reagoivan. Maidoton dieetti on vaikea, mutta silti toteutettavissa. Vauvasi ruokintaan saat varmaan ohjeita neuvolastasikin, joka voi seurata lasta paikan päällä. Peruna, kypsäksi keitetty porkkana ja parsakaali sopivat monille, samoin jotkut marjat ja hedelmät. Mitään yleispäteviä ohjeita ei ole, vaan on aina toimittava sen mukaan mitä lapsi sietää. Mitään lehmänmaitoa et voi toistaiseksi antaa, kun allergia kerran on testein todettu. Viljoista aloittaisin esimerkiksi riisillä, saisitko jostain tummaa tai kokojyväriisiä jauhettuna? Puuron voi keittää veteen tai mehuun. Jos annat valmiita purkkiruokia, katso tuoteselosteet tarkkaan.

Raija


Nyt lähes 5 kk:n ikäisellä vauvallani oli ripulia lähes 2 kuukautta yhtäjaksoisesti, mutta se loppui lähes kuin seinään reilu viikko sitten. Vauva kakkasi 6-10 kertaa vuorokaudessa vetistä ulostetta joka imeytyi vaippaan. Muuten hän oli hyvävointinen, eikä tutkimuksissa löydetty ripuliin mitään syytä. Luettuani tästä homogenointiasiasta kokeilin homogenoimatonta ruokavaliota, jospa se auttaisi ripuliin.

Olin noudattanut tietääkseni ainakin lähes täysin sitä reilun 2 viikon ajan, kun vauvan ripuli loppui. Kysyisin nyt, miten nopeasti homogenoimattomuus vaikuttaa, voisiko ripulin loppuminen olla yhteydessä tähän oman ruokavalioni muutokseen. Vauva on saanut pelkästään rintamaitoa, kiinteitä aloittelimme vasta nyt kun ripuli loppui.

Päivi

Kiitos palautteesta!

Olen huomannut käytännössä lukemattomia kertoja, että rintalapsen vatsa- ja iho-oireet paranevat, kun äiti lopettaa homogenoitua maitoa sisältävien tuotteiden käytön. Dieetin pitää olla tarkka! Paraneminen tapahtuu keskimäärin kahdessa viikossa. Ole hyvin huolellinen muissakin ruuissa, joita lapsellesi annat. Lue tuoteselosteet tarkkaan (lastenruuissa niihin voi yleensä luottaa). Älä käytä lapsen ruuan valmistuksessa tehosekoittajaa tai yleiskonetta, siivilä, haarukka ja raastinrauta riittävät. Mustikka on luonnon mahalääke, joka nopeuttaa suoliston toipumista. Anna sitä mehuna tai kiisselinä. Keitetty mustikka voi pitkään käytettynä vaikuttaa ummettavasti. Hyvää jatkoa!

Raija


Ja pitkästä aikaa todella positiivista kerrottavaa. Aloitimme sen Juhon Neocate kuurin viime perjantaina. Eihän siitä mitään tullut, vaikka aloitimme todella varovasti -sekoitimme Neocaten luomumaitoseokseen - Juho puklaili jatkuvasti, ihottuma paheni ja eilen illalla saimme tarpeeksemme, kun Juho oksensi iltapuuronkin melkein samantien pois.

Tänään soitin Kysille ja kerroin tilanteen - päätimme miehen kanssa, että emme suostu syöttämään Juholle enää minkäänlaista mömmöä. Lääkäri soitti iltapäivällä meille päin ja totesi, että kerran kun neocate ei Juholle sopinut jätetään maitoaltistus ja maitoallergian etsiminen tähän. Sovimme, että kun ensi keskiviikkon menemme Kysille ihotautilääkäri paneutuu hoitamaan Juhon ihottumaa ja yhdessä mietimme erilaisia hoitovaihtoehtoja. Kaiken lisäksi lääkäri sanoi, että kerran kun luomumaito on pysynyt Juhon sisällä ja ollut paras vaihtoehto jatkakaamme sen antamista! Eli nyt se on kuultu lääkärin suusta! Annamme Juholle luomumaitoa Kysin lääkärin siunauksella! Palaan vielä asiaan!

Marianne

Lapsellesihan on kokeiltu monia valmisteita, mutta taitaa luomumaito tällä kertaa olla sopivin. Kerrrothan taas miten asia etenee? Tämä varmaan kiinnostaa muitakin perheitä, joilla on samanlaisia vaikeuksia.

Ihan hyvä kuitenkin, että olette asiantuntijoiden seurannassa. Omin päin suoritetut kokeilut voivat olla vaarallisiakin, jos lapsella on hankala IgE-välitteinen maitoallergia.

Raija


Käytämme nykyisin Hyla-tuotteita, sillä molemmilla tytöilläni (2,5 v. ja 4 v.) tulee tavan maidosta vatsaoireita; vatsakipuja ja ilmaa vatsaan, joka näkyy pömppömahana ja piereskelynä. Nyt tuntuu, että oireet tulevat aina vain vähäisemmästäkin määrästä maitoa. Hylasta huolimatta lähes joka päivä kuuluu: Mahaan koskee! Tämä homogenoimaton maito kiinnostaisi minua kovasti, mutta kuinka uskallan alkaa antaa sitä tytöille kun siinähän on laktoosia normaali määrä? Eikö se anna samoja oireita heille kuin normaali maito? Jos sitä ruokavaliota alkaa noudattaa, niin mihin perustuu se, ettei saa tulla yhtään homogenoitua maitoa minkään ruoan yhteydessä? Eikö se ole aika mahdotonta pitää sellaista diettiä? Etenkin jos tytöt joutuvat päivähoitoon syksyllä.

Jonna

Jos epäilet tai on tutkittu, että tytöilläsi on laktoosi-intoleranssi, anna alkuun vain homogenoimattomia Hyla-tuotteita tai muita homogenoimattomia vähälaktoosisia valmisteita. Maitoa näistä ei löydy, muita maitotuotteita kyllä. Jos niitten kanssa menee hyvin, kokeile sitten luomumaitoa.

Dieetti on alkuun hankala, mutta kyllä siihen tottuu. Maitotaudin epäilen olevan viivästynyttä allergiaa, ja allergiassa pienetkin määrät vaikuttavat. Päiväkodeissa hoituu ruokailu esimerkiksi niin, että lapsi saa maidottoman ruuan ja luomumaitoa lasista.

Raija

Kiitos kovasti vastauksestasi. Olemme tutustuneet nyt tuotteisiin, jossa on homogenoimatonta maitoa ja totesimme, että niitähän on loppujen lopuksi aika paljon. Monet ennestään käyttämämme tuotteet, kuten Hyla-kuohukerma ovatkin olleet ko. tuotteita. Ainoastaan jugurtit ja viilit menivät uusiksi. Ja maitojäätelöitä ei niiden joukossa taida olla.

Tytöillä ei ole testattu sitä laktoosi-intoleranssia mitenkään kummemmin muuta kuin käytännössä. Olemme kyllä nyt käyttäneet myös muita kuin Hyla-tuotteita (mm. luomumaitoa ja -jugurtteja) ja yllättävän vähän on oireita ollut. N. parin viikon käytön aikana ovat muutamana päivänä sanoneet vatsaan koskevan ja ehkä hiukan ollut ilmaa. Mutta jos näin paljon olisimme käyttäneet tavan maitoa/maitotuotteita, niin oireet olisivat olleet kyllä tosi pahoja, joten kyllä näissä luomutuotteissa joku taika täytyy olla!

Tytöt ovat nyt kotihoidossa ainakin syyskuun alkuun saakka, joten tässä onkin nyt sopiva aika testata ennen hoitoon menoa.

Toivottavasti joku saa pian tutkimustuloksia aiheesta. Ja tuntuu, että tosi moni tuttavamme on kuullut aiheesta ja miettinyt kokeilemista. Ja nekin, jotka eivät ole kuulleet, ovat kyllä innostuneet asiasta kerrottuamme siitä.

Jatkamme kokeilua ja kerron vaikka myöhemmin kuinka diettimme on toiminut. Aurinkoista kesää!

Jonna

Mukavaa, että tyttöjen vointi on parempi. Tarkalla dieetillä vatsaoireet helpottavat jo parissa viikossa. Maitopohjaista homogenoimatonta jäätelöä ei juuri ole (Polven juustola kyllä valmistaa, mutta sitä on vaikea saada), mikä on suuri vahinko. Olen siitä meijereille viestittänyt eräät kerrat, ota sinäkin yhteyttä! Ihmiset eivät malta olla ilman jäätelöä, ainakaan näin kesäisin, ja vaivoja tulee. Tanskalaiset ovat aivan viime aikoina tutkineet maidon homogenoinnin vaikutuksia laajoissa eläinkokeissa ja näyttö kuuluu olevan täysin selvä; allergiaa tulee, jopa solumuutoksia. Ihmisten tutkiminen on vaikeaa, mutta toivottavasti siinäkin joku pian onnistuu.

Hyvää kesää teillekin, Raija


Kiitos että jaksat viedä asiaa eteenpäin!

Luojan kiitos meille kertoi pienen tyttäremme valveutunut homeopaattilääkäri asiasta, kun tyttäremme oli vauva. Olemme noudattaneet ohjetta ja tyttärellä (5 v) ei ikinä ole ollut allergioita, ihottumia, vatsaongelmia tai korvatulehduksiakaan - päinvastoin kuin ikätovereilla. Tarhassa hän syö maitopohjaisia ruokia, mutta juo luomumaitoa. Miksiköhän Suomen tarhoissa ei voitaisi siirtyä kautta linjan luomumaidon käyttöön? Edesvastuutonta, ettei edes siellä suostuta tiedostamaan tätä ongelmaa ja lapsemme kärsivät seurauksista... ehkäpä jopa diabeteksen lisääntymisenä.

Jaksamista hyvässä työssäsi! Ja hyvää kesää!

Sari

Kiitos palautteesta! Minäkin ihmettelen miksi asia ei ole edennyt nopeammin. Olen puhunut tästä jo neljä vuotta ja kirjoittanut kaikille vastuullisille tahoille, joita vain olen keksinyt, myös Ruotsiin, Tanskaan, Sveitsiin ja EU:lle Brysseliin. Tässä maassa ja muuallakin vain kummastellaan mistä johtuu atooppisten ja muidenkin sairauksien suuri lisääntyminen. Onneksi muutamat todelliset asiantuntijat meilläkin ovat nyt puuttuneet tähän juttuun. Tanskassa on viimeaikaisilla laajoilla eläinkokeilla osoitettu vedenpitävästi allergioiden ja homogenoidun maidon yhteys. Ihmisillä tulokset ovat epäselvempiä - toisilla on näyttöä ja toisilla ei. Yksi syy on se, että ihmisten on hyvin vaikea pitää 100-prosenttista dieettiä, ja tulokset vääristyvät.

Raija


Kiitos nopeasta vastauksesta. Susanna on ollut viime päivinä erikoisen kiukkuinen, uusia hampaitakin on tulossa. Yöt tyttö nukkuu mainiosti jos poskia ei kutita. Päivällä on kaikki hyvin kun ajellaan rattailla ja on näkemistä. Ehkä kiukkuisuus on myös turhautumista, Susanna on ollut jostain syystä hyvin jäykkä ja liikkumaan opettelu on siksi viivästynyt. Fysioterapeutilla on käyty ja hän on nyt edistynyt hyvin. Mutta kun tyttö yrittää eteenpäin, hän ajautuu taakse. Lasta harmittaa varmaan kovasti. Hän on aika vilkas ja järjessä ei ole mitään vikaa.

Tytöllä on lisäksi nyt kai kausi, jolloin hän on erityisen riippuvainen äidistään, kiljuu kun jos äiti menee metriä kauemmas. Tyttäreni on tosi kovilla, he lähtivät tänään kesäpaikkaansa ja lapsen hoito on yksin hänen vastuullaan.

Minua askarruttaa, jos tytön lisääntynyt itkuisuus johtuu kuitenkin tästä luomumaitokokeilusta. Toissapäivänä annoimme vähän keittämätöntä maitoa, hän oli kyllä itkuinen jo ennen sitä. Kun luin lisää keskustelupalstaa, keitimme kaiken maidon. Pitäisikö kokeilla Nan-vastiketta tai pelkkiä jugurtteja?

Olen muuten itsekin aloittanut homogenoimattoman dieetin ja vaikuttaa aika lupaavalta... kerron tarkemmin jos alan saada varmuutta muutaman päivän kuluttua. Olen nimittäin kärsinyt vatsavaivoista kolmekymmentä vuotta.

Kiitos tästä palstasta!

Terveisin mummi Lappeenrannasta

Kyllähän se hampaiden tulokin aiheuttaa vaivaa. Bonan jauhemaista NANnia voitte kokeilla, se on sopinut monille. Kuitenkin minulla on sellaisia kokemuksia, että kaikki eivät siedä sitäkään ja ovat rauhoittuneet vasta luomumaidolla. Täytyy muistaa, että vatsa on varmaan ärtynyt niistä entisistä maidoista, eikä paraneminen tapahdu ihan päivässä, vaan vie noin pari viikkoa. Tässä vaiheessa voi luomumaitokin joillekin aiheuttaa vaivaa kuin myös monet muut ruuat (rasva, sokeri, kaali, omena, sipuli, herneet jne). Homogenoimattomia jugurtteja voi antaa (se Ilolan on erityisen hyvää), mieluimmin maustamattomina ja itse maustaen. Valmiiksi maustetut ovat mielestäni turhan makeita. Ellette löydä tuota Ilolan jugurttia, voisi maidottomista maitohappobakteereista olla apua tässä paranemisvaiheessa. Valiolla on jogurtti ja rahkasose, jota voi antaa jo viisikuiselle. Sitä ei varmaan kaikista kaupoista saa. Voitte kokeilla myös tavallista tuoretta rahkaa; laimentakaa se luomumaidolla ja maustakaa vaikka marjoilla/hillolla. Luomupiimästäkin saa mukavan välipalan marjoilla terästettynä.

Ajattelinkin jo edellisessä vastauksessani kysyä eikö kellään muulla suvussanne ole näitä vaivoja - maitotauti kun näyttää kulkevan suvussa. Täytyy kuitenkin muistaa, että ilman homogenointia olisimme hyvin paljon terveempiä, eli vika ei ole meissä, vaan luonnotomaan muotoon käsitellyssä maidossa.

Raija


Minulla on 6-viikkoinen vauva, jolla puhkesi rintamaidon loputtua raju atopia. Hän söi silloin Tutteli-korviketta.

Vaiva on hiukan helpottanu kun siirryimme Nan-korvikejauheeseen, myös uloste on nyt pehmentynyt, Tuttelista meni maha vauvalla kivikovaksi. Nyt tytön kakka on vihreää liejua. Ei siis lainkaan normaalia vauvan kakkaa. Voiko näin pienelle kokeilla homogenoimatonta dieettiä? Onko ohjeita? Saako vauva kaiken tarvitsemansa dieetistä? Minulla on myös kaksi vanhemaa lasta, molemmilla lievä taipumus atopiaan. Itse olen myös atoopikko sekä ilmeisen laktoosi-intolerantikko.

Mia

Ilmeisesti rintamaitosi on ihan loppu; rintamaito + oma dieettisi olisi ollut hyvä ratkaisu. Itsekin nuorena äitinä jouduin aikoinaan ruokkimaan vanhimman poikani 6 - viikkoisesta naapurin lehmän maidolla. Onneksi korvikkeita ei silloin ollut. Pojalla ei ollut lapsena mitään allergioita, mutta nyt aikuisena hänkin on saanut maitotaudin juotuaan monet vuodet kaupan purkkimaitoa.

On mahdollista, että lapsesi vatsa on vielä Tuttelista sekaisin ja sen tähden ei Nankaan sovi. Toisaalta Nankaan ei näytä ihan kaikille sopivan, ja heille on luomumaitoseos ollut parempi ratkaisu. Ja kuten tiedät, kaikille ei sovi mikään lehmänmaitopohjainen valmiste etenkään silloin, jos suoli on ärtynyt oikein pahaksi.

Voisit nyt kokeilla luomumaitoseosta vaikka viikon verran. Jos tilanne ei tule paremmaksi, vie lapsi lääkäriin. Hän voi sitten harkita jonkin erityiskorvikkeen käyttöä (kysy että ei sisällä lehmänmaitoa). Anna nyt alkuun myös mustikkamehua (mustikka on luonnon mahalääke) ja maitohappobakteereita, katso laktoositon laatu! Jos ne ovat kapseleina, niin kapselit pitää tietysti purkaa. Tee maitoseos tässä suhteessa: keitä pari minuuttia puoli litraa luomumaitoa, puoli litraa vettä ja 0,4 dl kuohukermaa. Lisää vajaa teelusikallinen sokeria desilitraa kohti. Vuorokauden annoksen voi keittää kerralla. Jos käytät tilamaitoa, ei kermaa tarvitse lisätä. Kun lapsi on noin pieni eikä saa vielä muuta ruokaa, on pelkkä luomumaito-vesi-sokeri liian laihaa. Luomumaidossahan on rasvaa vain 1,5%. Kolmikuiselle voit keittää seoksen suhteessa 1 osa vettä ja kaksi maitoa. Voit kysellä sitten lisää. Anna myös 5 tippaa D-vitamiinia.

Teille kaikille olisi varmaan hyötyä homogenoimattomasta dieetistä. Voisit itse ainakin alkuun käyttää homogenoimattomia vähälaktoosisia tuotteita - Valion luettelosta löytyy monta - ja kokeilla sitten siedätkö esimerkiksi luomumaitoa. Ilolan kartanon jogurtti on erinomaisen hyvää - on homogenoimaton ja vähälaktoosinen.

Raija

Kiitos avusta!

Lähetin muutama viikko sitten postia sinulle koskien vauvani iho-ongelmia. Olin silloin aloittanut maidontulon elvyttämisen, nyt täysimetän. Itse olen homogenoimattomalla dieetillä. Ruokailumokani näkyvät välittömästi vauvassa ilmavaivoina ja kätinänä. Iho-oireet ovat parantuneet samaa tahtia kuin uloste muuttunut normaaliksi. Enään on päälaella karstaava alue ja kaulataipeet ja korvantaukset tuottavat ongelmaa. Neljä viikkoa kestänyt paha vaippaihottuma on lähes täysin parantunut. Tästä on hyvä jatkaa!

Mia

Sepä oli hyvä uutinen! Anna palautetta myös meijereille; tuotepakkausten kyljessä on kuluttajapalvelun numeroita! Ainakin Valiolla soitto on ilmainen. Muistuta vielä, että vika ei ole meissä, vaan maidon käsittelyssä - ilman homogenointia olisimme terveitä.

Kuluttajat voisivat myös suosia niitä meijereitä, jotka suhtautuvat tähän asiaan suopeasti: Ilolan kartanon maatilameijeri ei homogenoi mitään, Juustoportin nettisivuilla on jo luettelo homogenoimattomista tuotteista, Maitokolmio ja SataMaito ovat toimittaneet markkinoille homogenoimattoman kevytmaidon, Milka, Ilmajoen osuusmeijeri...

Hyvää kesää, Raija


Näin ihan sattumalta televisiosta ohjelman, jossa kerrottiin tästä maitotaudista. Kiinnostuin ihan valtavasti, sillä itselläni on kohta 7 vuotta täyttävä tyttö, joka on reilun vuoden ikäisestä kärsinyt atooppisesta ihosta. Taipeet on jatkuvasti verillä, kutina kauhea ja lääkärit määräävät ainaisesti perusvoidetta ja kortisoonia . Tuntuu vaan pahalta tuo kortisonivoide pienelle tytölle jatkuvasti laittaa, kun tuntuu että taukoa ei voi pitää yhtään. Allergiatestit näyttivät toisella testauksella kissa- ja koira-allergiat ja nyt koivun kukinnan aikaan alkoi hengitys vinkua ja Zyrtek piti ottaa avuksi. Nyt kesälomalla yritämme pitää tiukkaa homogenoimatonta ruokavaliota, ja kysyisinkin onko olemassa jotain ruoka-ainelistaa joka auttaisi oikeiden tuotteiden löytämisen.Miten paistaminen vaikuttaa maitoon, eli voiko esim. pullan tai lettujen valmistamisessa käyttää tavallista maitoa? Syksy ja koulun aloitus jännittää... Miten lääkärit suhtautuvat tällaiseen ruokavalioon, ainakin kouluterveydenhoitaja pyöritteli silmiään ja puhui ainoastaan vähälaktoosisen ruokavalion mahdollisuudesta. Meillä on nyt kesä aikaa saada iho kuntoon, mutta ensikokeilujen jälkeen ollaan huomattu, että vahingossa syöty jugurtti tai jäätelöpuikko aiheuttaa illaksi kovan kutinan ja isot itkut. Otan mielelläni vastaan kaiken informaation, sillä olemme valmiit kokeilemaan mitä vaan, kunhan kutina vain saadaan loppumaan! Odotan mielenkiinnolla yhteydenottoasi.

Katja

Homogenoimaton dieetti on auttanut erittäin monille, kuten huomaat jos selailet keskustelupalstaa. Kannattaa siis edelleenkin sitkeästi yrittää. Näitten sivujeni alalaidassa on luetteloita sopivista tuotteista, ja valmistajiltahan voi aina kysyä. Ehkäpä hekin sitten alkavat miettiä asiaa. Ole alkuun varovainen esimerkiksi leipomotuotteiden kanssa. Maidottomia ja maitoa sisältäviä voidaan valmistaa samoilla tuotantolinjoilla, joten pieniä jäämiä voi maidottomissakin olla. Keitetty maito sopii joillekin allergisille - ja maitotauti on luullakseni viivästynyttä allergiaa, mutta en suosittele homogenoitua maitoa keitettynäkään. Pitemmän päälle oireet näyttävät pahenevan, jos dieetistä lipsuu. Monelle tulee sitten ongelmia muunkin ruuan kanssa. Älä myöskään homogenoi luomumaitoa tehosekoittajan tai yleiskoneen leikkaavalla terällä kuten jotkut ovat vahingossa tehneet.

Kyllähän sen dieetin pitä onnistua koulussakin. Monissa paikoissa nämä lapset saavat maidottoman ruuan ja luomumaitoa. Missään kokeissahan tämä maitotauti ei näy, mutta jos lääkärintodista vaaditaan, niin lääkärin pitää se vain uskoa teidän kokemustenne perusteella. Kerrohan myöhemmin mitä kuuluu! Ja kerro asiasta muillekin, kun huomaat tämän auttavan - ei soitto meijereillekään pahaa tee. Luehan artikkeliluettelostani mitä Maitotyttö maalta kirjoittaa omasta ihottumastaan ja sen paranemisesta.

Raija


Onnekseni sattumalta löytyi juttu tästä maitotaudista. Meillä on 4,5-vuotiaalla pojalla aina ollut karhea iho jaloissa ja olkavarsissa. Hän raapii usein myös ristiselkää. Miehelläni on laktoosi-intoleranssi. Olemme nyt reilun viikon käyttäneet ainoastaan luomumaitoa, jugurttia sekä lisäksi kalaöyljykapseleita miehen kolesterolin sekä lapsen vilkkauden vuoksi. Ihmeellistä ja ihanaa; miehen vatsavaivat ovat loppuneet ja vatsa rauhoittunut. Hän nautti aina aamuisin jugurttia. Milloin Gefilus- tai A-jugurttia ja aina vatsa kuralla. Nyt hän on syönyt luomujugurttia aamuisin hyvällä menestyksellä sekä rasvastonta luomumaitoa on juonut ihan reilusti ruoan kanssa. Mitään ripulia ei ole ollut. Uskomatonta mutta totta. Lapset ovat lopettaneet raapimisen, vaikka en ole edes rasvannut heitä. Pienempi poika ( 3 vuotta) ottaa helokkiöljykapselin päivässä. Pojat eivät meinanneet juoda millään tavallista maitoa, ja jouduimme aika ajoin ostamaan apteekista kalkkitabletteja. Nyt menee rasvatonta luomumaitoa vähintään 0,5 l/muksu päivässä. Lisäksi jugurttia ja parina iltana yömaitoa.

Vaikka luomumaito on kalliimpaan, niin on se sen väärti. Ajattelen, että säästän mieluummin sitten vaikka mistä muusta.Terveyden kustannuksella ei kannata säästää. Meillä yritetään pikku hiljaa siirtyä kaikissa muissakin ruokatarvikkeissa niin paljon luomuun kuin se vain on mahdollista. Ilokseni huomasin kaupassa, että on jopa luomuperunajauhoakin. Tuotteita on todella runsaasti kun vain katsoo. Kiitos hyvistä artikkeleista ja luomurikasta kesää!

Katri

Olipa tosi mukavia uutisia!

Huomasithan listoiltani, että muitakin homogenoimattomia maitotuotteita on paitsi luomua; itse asiassa niitä on runsaastikin. Sitten taas homogenoitua maitoa (piilomaitoakin) on hirveän monissa tuotteissa. Dieetin tarkkuutta ei voi liikaa korostaa. Tuo, että olette lähteneet liikkeelle muutamista lajikkeista, on hyvä tapa opetella mikä sopii ja mikä ei. Dieetti vaatii alussa vaivannäköä, mutta kyllä siihen oppii, ja hyvä olo palkitsee vaivannäön.

Toivottavasti tämä juttu tulee pian tieteellisestikin todistetuksi, että saataisiin koko homogenointi loppumaan. Siihen mennessä: pidä ääntä asiasta - soittele meijereille ja muille ruuan tuottajille! Suosi valmistajia, jotka suhtautuvat suopeasti asiaamme! Hyvää kesää teillekin!

Raija


Minulla on nyt 1,5-vuotias poika, jolla todettiin maitoallergia n. 10 kk ikäisenä. Ennemmin en tajunnut että oli kyse allergiasta, koska neuvolassa ei uskottu minua. Oireena kun oli ainoastaan löysä kakka ja kokoaikainen itkuisuus. Unet jäivät siis todella vähiin. Nyt minulla on 3kk ikäinen tyttö, jolla oireet alkasivat rintamaidosta 2vk ikäisenä. Allergialääkäri vain naureskeli päin naamaa, että ei ole mahdollista. No oireet helpottivat veljen soijatuttelilla. Lääkärien määräyksestä käytiin läpi myös Almiron pepti, Nutri junior ja Neocate. Itku ei loppunut, mutta Neocatella lähti näpyt. Niinpä siirryin Soija tutteliin. pari kuukautta meni aivan hyvin, mutta sitten alkoi taas ähkintä ja näpyt tulivat takaisin. Vaihtoehdot olivat loppu, mutta onneksi muistin lukeneeni artikkeleitasi. Nyt kokeilin molemmille lapsille luomumaitoa ja se kävi!! Todella helpotus! Nyt kysyininkin, että laitanko 3kk tyttöni seokseen myös kuohukermaa, koska tuntuu, ettei nälkä lähde vaan syö 2-3dl muutaman tunnin välein. Olen nyt aloittanut antamaan lisäksi kesäkurpitsaa (ravintoterapeutti suositteli sitä, koska veljellä oli vilja ja peruna-allergia yms.) Kiitos hyvästä palstastasi!!

Katri

Neuvolassani olen usein todennut, että äidin nauttima homogenoitu maito välittyy rintamaidon kautta lapseen. Ja toisin päin: äidin dieetti lopettaa lapsen oireilun. Almiron pepti sisältää heraproteiinia, Nutri junior ja Neocate ovat maidottomia. Lapsesi sai loppujen lopuksi oireita soijastakin - ehkäpä hän ehti allergisoitua sillekin. Jos lapsi saa pääasiassa vain luomumaitoseosta, ei sen energiamäärä tahdo riittää. Olen keskustellut viisaan lääkärin kanssa: aivan oikein, voit lisätä maitoseokseen kuohukermaa (ei siis iskukuumennettua vispikermaa). Suhde on tämä: yksi litra luomumaitoa ja 0,8 dl kermaa, jolloin seoksessa on n. 4 % rasvaa. Laimenna se sitten vedellä siten, että vauvan ruokaan tulee 2/3 tätä vahvaa maitoa ja 1 osa vettä. Muistathan antaa D-vitamiinia 5 tippaa. Muiden äitien kokemuksesta olen huomannut: kuumenna maitopullo vesihauteessa, ei mikrossa!

Raija

Kokemukset - vatsavaivat


Olen kärsinyt paksusuolen tulehduksista, närästyksestä,nivel ja lihassäryistä. Kerran paksusuoli puhkesi oletettiin että tulehdus oli umpisuolesta alkanut. Minulla on kroonillisia tulehdusia myös silmissä. Olen lapsesta asti juonut runsaasti maitoa. Olin kuukauden ilman maitoa ja oloni oli parenpi, kun aloitin maidon juonnin uudelleen niin lihassäryt palasivat.

Voiko maito olla syy näihin tulehdusongelmiini?

Jarmo 50v

Oletan, että sinua on tutkittu jo varsin paljon. Voit siis huoletta kokeilla dieettiä uudelleen, mutta tee se tarkkaan ja pitkäjänteisesti. Kuukausi on lyhyt aika maitotautidieetin opettelemiseen ja vaikutusten arviointiin.

Maidoton dieetti on hyvin hankala ja rajoittava. Kokeile nyt kuitenkin olla pari viikkoa kokonaan ilman maitoa ja aloita sitten kokeilut homogenoimattomilla tuotteilla, ensin juustoilla ja hapanmaitovalmisteilla.

Ilolan kartanon jogurtti hyödyllisine bakteereineen on erinomaisen sopivaa. Suurin osa on kyllä voinut siirtyä suoraan homogenoimattomiin tuotteisiin ilman maidotonta alkuvaihetta. Tuoteluetteloita maidottomista/homogenoimattomista valmisteista löydät sivuiltani, ja valmistajiltahan voi aina kysyä.

Homogenoitu maito voi aivan mainiosti olla oireittesi syy. Samanlaisia vaivoja on ollut muillakin. Maitotauti on todennäköisesti viivästynyttä allergiaa, ja allergian taustallahan on tulehdus.

Katso siis tarkkaan mitä syöt. Ulkona syödessäsi pyydä MAIDOTONTA ruokaa. Tarkasta silti leivät, levitteet, ja salaatinkastikkeet. Sinapeissa ja liemikuutioissakin voi olla (homogenoitua) maitoa. Mustikka olisi hyväksi vatsallesi, valmista keittoakin saa kaupasta. Vältä maitopohjaisten ruokien käsittelyä mikrossa ja tehosekoittimessa. Myös voimakas vatkaaminen voi rikkoa maidon rakennetta.

Ruokavalio vaatii aluksi totuttelua, mutta ajan kanssa se helpottuu. Monessa tilanteessa joutuu monista herkuista kieltäytymään, eli luonnettakin pitää olla. Pienetkin altistukset pitävät vaivoja yllä.

Kysele tarvittaessa lisää ja kerro myöhemmin kuulumisiasi!

Raija


Minulla on ollut viime vuoden syksystä asti alavatsassa oikealla oireita/kipuja. Olen huomannut, että kun nautin pienenkin määrän maitoa, missä tahansa muodossa, saan oireita. Oireet alkavat vajaa vuorokausi maidon nauttimisen jälkeen ja oireet kestävät n. viikon. Saan niitä myöskin oikeasta lehmänmaidosta, jota kokeilin viime joulukuussa. Join sitä kyllä reilusti, koska se maistui niin hyvältä kaupan maidon jälkeen. Koko vatsani alkoi särkeä. Onko tämä ärtyvän paksusuolen vaivaa? Yleensä kivut eivät haittaa elämääni, mutta ovathan ne inhottavia. Minut on 80-luvulla todettu ulkoisesti allergiseksi maidolle, mutta silloin olin allerginen omien kokeideni mukaan vain maitohapolle, jota monet pesuaneet sisältävät. Maito itsessään ei aiheuttanut mitään oireita esim. leipoessa. Miten tämä herkistys tapahtuu? Jos voisin olla jonkin aikaa täysin ilman maitoa, kestäisinkö sitä mahdollisesti taas joskus?

Jos alavatsavaivasi selkeästi liittyvät maitoon, kannattaisi sinun kyllä kokeilla "maitotautireseptiä". Täytyy tietenkin muistaa, että alavatsalla voi olla muistakin syistä johtuvia kipuja.

Asiaa ei ole tieteellisesti pystytty todistamaan, mutta arvellaan että pieneksi pilkottu maitorasva toimii liposomikuljettimena ja vie sulamatonta valkuaista verenkiertoon, mistä sitten aiheutuu monenlaista vaivaa.

Suoli voi paikallisestikin tulehtua, ja hankalien ilmavaivojen venyttämä suoli aiheuttaa koviakin kipuja.

Itsekään en pahimmassa vaiheessa sietänyt mitään maitoa, jo yksi voilla leivottu viineri tai pieni maitosuklaamakeinen aiheuttivat parin viikon vaivat. Ole nyt TARKALLA maidottomalla dieetillä muutama viikko, tarvittaessa kauemmin, ja kokeile sen jälkeen varovasti vaikka kypsiä, homogenoimattomia juustoja. Jos siedät niitä, voisit siirtyä Ilolan kartanon jogurttiin ja muihin homogenoimattomiin (vähälaktoosisiinkin, jos laktoosikin on ongelmasi) hapanmaitotuotteisiin. Myöhemmin voit kokeilla kestätkö luomumaitoa tai tilamaitoa, aluksi vaikka keitettynä. Älä "homogenoi" maitotuotteita tehosekoittimissa, vältä mikron käyttöä! Tee ruokasi perusraaka-aineista. Joissakin maidottomiksi ilmoiteuissa leipomotuotteissa voi pieniä maitomääriä olla (sama tuotantolinja). Syö mustikkaa ja maitohappobakteereita. Vältä vaikeasti sulavaa ruokaa, kaurapuuro on hyvää, mikäli myös vilja ei vielä ole vaivojesi taustalla.

Kysele lisää ja anna palautetta!

Raija


Olen aikuinen mies, ja kärsinyt vatsaoireista (hurja kaasunmuodostus) useita vuosia. Terveyskeskuksessa tehtiin maitosokerin rasituskoe, jonka todettiin olevan normaali. Lääkäri totesi,että maidossa on muitakin aineosia, jotka voivat ärsyttää ja näinollen lopetin maidonjuonnin, koska oireiden yhteys oli mielestäni selvä. Innokkaana puuronystävänä olen kuitenkin kokeillut luomumaitoa sen tultua kauppaan ja käyttänyt sitä kaikessa ruoanlaitossa, eikä ongelmia ole esiintynyt. Vaikea on sensijaan todella tietää, missä ruoka-aineissa on mukana homogenoitua maitoa vaikka vähänkin, sillä sen huomaan kyllä hetken kuluttua. Kaikkiaan käytämme mahdollisimman paljon luomutuotteita. Aikaisempaan nähden olen ollut erittäin terve viime vuosina.

Hannu

Kiitos palautteesta! Niitä lukemalla toisetkin saavat apua vaivoihinsa. Oletko huomannut, sivuillani on runsaasti luetteloita tuotteista, jotka eivät sisällä homogenoitua maitoa. Tarkkaan dieettiin kannattaa pyrkiä. Ajan kanssa pienetkin altistukset rasittavat elimistön puolustuskykyä ja näyttävät edesauttavan muidenkin sairauksien puhkeamisessa. 100-prosenttista dieettiä noudattavana voin vakuuttaa, että terveenä on mukava olla!

Raija


Oli onni että päädyin sattumalta sivullesi, minua on vaivanneet erilaiset vatsakivut jo viime kesästä, mutta luulen että ne pahenivat kun söin muutaman antibioottikuurin syksyllä. Vatsani on myös todella turvonnut välillä. Närästyksestä olen luullut kaiken johtuvan, ja siihen syön nytkin vahvaa lääkettä, mutta sekään ei auta kunnolla. Olen ollut juuri tähystyksessä ja ultraäänessä eikä niistä löytynyt yhtikäs mitään. Laktoositestissä minulla todettiin juuri lievä laktoosi-intoleranssi. Olisin todella halukas kokeilemaan näitä homogenoimattomia tuotteita, mutta en ole löytänyt homohenoimatonta hyla-maitoa. Pitäisikö sinun mielestäsi jättää maito kokonaan ainakin vähäksi aikaa? Olen todella murheissani näistä vatsakivuista kun mikään ei tunnu auttavan. Kahvistakin olen jo luopunut enkä ole polttanut koskaan.

Katja

Antibiooteista minunkin maitovaivani alkoivat yksitoista vuotta sitten. Antibiootithan tuhoavat suolistosta hyödyllisiäkin bakteereita, mikä taas saattaa altistaa monenlaisille sairauksille. Närästys on tavallinen maitotautiin liittyvä vaiva, muitakin syitä kuin maito voi tietystikin olla. Kokeissahan tämä maitotauti ei näy, ei näkynyt minullakaan, vaikka tutkittiin pitkään ja perusteellisesti. Lievä laktoosi-intoleranssisi voi olla seurauksena siitä, että homogenoitu maito on ärsyttänyt suolta ja häirinnyt laktaasi-entsyymin toimintaa. Homogenoimatonta vähälaktoosista maitoa ei ole. Voisit jättää maitoa sisältävät tuotteet pois ruokavaliostasi pariksi viikoksi. Aloita sen jälkeen kokeilu homogenoimattomilla, kypsillä juustoilla ja homogenoimattomilla HYLA-tuotteilla. Ingmanillakin on homogenoimattomia, vähälaktoosia tuotteita, luetteloita on sivuillani. Jos nämä sopivat hyvin, voit sen jälkeen kokeilla luomumaitoakin.

Yleensä se menee tässä järjestyksessä, eli laktoosin sietokin paranee, kun suoli paranee. Erinomainen "mahalääke" on Onnellisten Lehmien jugurtti (Ilolan kartanon meijeri), jota ainakin S-ryhmä myy. Se on luomua, vähälaktoosinen ja homogenoimaton ja sisältää vatsalle ystävällisiä bakteereita. Mustikkasoppaa voisit myös käyttää, sitähän saa kaupastakin. Maidottomat maitohappobakteerit voisivat myös olla hyväksi nyt, jos pidättäydyt vielä tuosta Ilolan jugurtista. Vältä alkuun vaikeasti sulavia ruokia. Kaali, herneet, sipuli, omena, pähkinät, pavut, tuore leipä, käristetty ruoka jne. voivat aiheuttaa oireita. Sokeri ja valkoinen vilja lisäävät käymistä suolessa. Muista, että dieetti on hyvin tarkka! Homogenoitua maitoa ei saa olla yhtään eikä missään! Tuoteselosteet eivät läheskään aina kerro kaikkea. Kysele lisää, jos tarvitset! Kerrothan myöhemmin, miten menee. Ja varaudu siihen, että paraneminen vie jonkin verran aikaa. Päällimmäiset vatsavaivat paranevat yleensä parissa-kolmessa viikossa.

Raija


38-v sisareni söi useita antibioottikuureja yhden talven aikana noin parikymmentä vuotta sitten. Vatsavaivat alkoivat. Muutaman vuoden kuluttua puhkesi psoriasis ja joitakin vuosia myöhemmin reuma, jota ei kuitenkaan kokeilla pystytty osoittamaan. Hänellä on ollut monenlaisia muitakin oireita, kipuja ja väsymystä, myös esimerkiksi hyvin voimakkaita vatsakipuja silloin tällöin. Itse hän oli huomannut maitotuotteiden aiheuttavan vatsaoireita. Kuultuaan tästä "homo"-asiasta, hän huomasi hämmästyksekseen, että oireita ei todellakaan tule "homottomista" tuotteista. Hieman liian jännittävää nähdä, tuoko ruokavalion muutos hänenkin elämäänsä helpotusta ja helpottuvatko hänen lastensa iho-oireet ja astma. Liian jännittävää siksi, että jos näin käy, voi vain kauhistella, mitä kärsimyksiä maidon homogenointi aiheuttaa ties kuinka monille ihmisille.

Tarja

Kaikki kuvailemasi oireet liittyvät maitotautiin. Psoristakin minulla on ollut omat epäilyni jo tätä ennenkin, ja maidon ja psoriasiksen yhteydestä on epäilyjä muuallakin kirjallisuudessa. Kyllähän tämä kauhistuttava juttu on, ja käytännön kokemusten valossa asiasta ei ole pienintäkään epäilystä. Mielestäni maidon homogenointi pitäisi heti lopettaa. Vikahan ei ole meissä maitotautisissa, vaan maidossa, joka on käsitelty luonnottomaan muotoon.

Olen yrittänyt vakuuttaa päättäjiä tästä asiasta, vaan kun ei uskota. Lukisivat edes tätä sivujeni keskustelupalstaa. Toisaalta tämä juttu onkin niin kauhea, ettei sitä halutakaan uskoa.

On mielenkiintoista nähdä miten paljon sisaresi ja hänen lastensa vointi kohenee, uskoisin, että hyvin paljon. Dieetin tarkkuutta ei voi liikaa korostaa.

Raija


Minulla on ollut jo kauan ärtyvään suoleen viittaavia oireita. Voiko maitotuotteet ärsyttää suolta vaikka ei olisikaan laktoosi-intoleranssia?

Jonna

Ihan varmasti maitotuotteet voivat ärsyttää, ja nimenomann homogenoitu maito! Kokeilepa tarkkaa dieettiä! Käytä vain homogenoimattomia tuotteita ja poista kaikki piilomaitokin (homogenoitu) ruuastasi. Tuoteluetteloita sopivista tuotteista löytyy sivuiltani, ja valmistajiltahan voi aina kysyä lisää. Muista, että dieetin pitää olla tarkka!

Raija


Voisiko teiltä löytyä apua miehelleni. Mieheni on kärsinyt ilmavaivoista ja närästyksestä muutamia vuosia ja ne tuntuvat olevan pahenemaan päin. Hänelle on tehty allergiatestit ja suolistotähystys pari kertaa, mitään ei löytynyt. Seuraava vaihe on vatsalaukun ph-tutkimus eli letkut mahassa 24h... kuullostaa pelottavalta ja suorastaan yököttävältä(tähystyksenkin jälkeen). Nyt hänellä on lääkärin määräämiä närästyslääkkeitä, jotka auttavat jossain määrin, mutta eivät vie vaivaa kokonaan pois.

Olemme puhuneet mieheni kanssa toukokuun alussa näytetyn maitotauti-ohjelman jälkeen "maitodieetistä", jolla kokeilisimme onko vika maidossa, mutta "maidoton elämä" tuntuu aika mahdottomalta.

Joten, saisiko teiltä tietoa homogenoimattomista tuotteista ja mitä erityisesti tulisi välttää? Häät on tulossa kuukauden päästä ja toivottavasti vatsa saadaan edes osittain kuntoon ennen sitä. Kiitos vastauksesta jo etukäteen, jos homogenoitujen tuotteiden välttäminen todellakin parantaa mieheni vaivat lähtee tästä tieto lääkärillemme, joka on "popsinut" jo vuosia samoja närästyslääkkeitä kuin mieheni nyt.

Leila

Laktoosi-intoleranssi lienee selvitetty? Miehesi kannattaisi varmaan jättää kaikki maitoa sisältävät tuotteet pariksi viikoksi pois ja kokeilla sen jälkeen homogenoimattomia tuotteita. Alkuun suosittelisin hapanmaitotuotteita ja juustoja, luomumaitoa sitten myöhemmin. Ilolan kartanon jogurtti on erinomaisen hyvää hyödyllisine bakteereineen. Näiltä sivuiltani löytyy tuoteluetteloita ja valmistajalta voi aina kysyä lisää. Dieetti on alkuun hankala, kunnes asian oppii. Ja luonnettakin se vaatii-kyläreissuilla ei voi syödä kaikkea mitä tarjotaan. Mustikkakeitto ja maitohappobakteerit voisivat nopeuttaa ruuansulatuskanavan paranemista.

Palaa asiaan tarvittaessa.

Raija


Vatsavaivani ovat melkein kokonaan hävinneet, ainoa että närästystä saattaa sillon tällöin olla. Olen noudattanut homogenoimatonta dieettiä niin paljon kuin mahdollista. Maidon juonnin olen lopettanut kokonaan, paitsi kahvissa käytän luomumaitoa vähän, koska tuntuu että siitäkin tulee ihme olo. Ilolan kartanon jogurttia syön yleensä aamupalaksi. Eilen kyllä lankesin syömään yhden tavallisen jäätelön, mutta ei siitä tullut onneksi mitään oireita!

Kaija

Mukavaa, kun kerroit kuulumisiasi. Toisetkin saavat siitä rohkaisua, kun huomaavat että dieetti auttaa. Älä kuitenkaan sorru homogenoituihin tuotteisiin usein! Saamastani palautteesta olen huomannut, että vaivat alkavat uudestaan ja paraneminen voi olla hitaampaa.

Hyvää kesää,

Raija


Törmäsin tänne sattumalta ja aloin vahvasti epäillä maitotautia itselläni. Jo no in 5 kk jatkuneet vatsavaivat (pääasiassa ilmavaivat, ripuli) ovat masentaneet jo ennestään synkkää jaksoa elämässäni. labratesteissä ei löytynyt edes laktoosi-intoleranssia, keliakiakaan ei löytynyt (pidin noin 5 päivän gluteiinittoman jakson ennen verikoetta, mutta sitten sainkin kuulla ettei niin pitäsi tehdä ja pari viimesitä päivää söin taas normaalisti, voiko tämä vaikuttaa verikokeen tulokseen?) vatsa on löysänä ja varsinkin aamuisin täytyy käydä tyhjentämässä se usein, 2-4 kertaa. Maitotuotteita olen välttänyt, mutta joitain maitoproteiineja olen kyllä käyttänyt joissain ruoissa. Voisiko tämä olla maitotautia?

Raija

Kyllähän tuo oikein vahvasti maitotaudilta kuulostaa. Siinä vaiheessa, kun oireet ovat noin pahat - ripuli ja hankalat ilmavaivat - voi kuvaan kuulua sekin, että gluteenipitoinen vilja ei tilapäisesti sovi. En usko, että viiden päivän gluteeniton jakso olisi vaikuttanut verikokeeseesi sitä sun tätä. Minullakaan ei verikokeissa, tähystyksessä eikä koepaloissa näkynyt yhtään mitään, mutta maitotaudin liitännäisenä ei gluteeni silti sopinut yli puoleen vuoteen (Lue Uniuutisten juttu näitten sivujen artikkeliluettelosta). Tuo, että vessassa saa juosta aamuisin tiuhaan, on erittäin tavallinen maitotaudin ilmenemismuoto.

Ei ole muuta keinoa (jos tutkimuksissa ei löytynyt mitään, yleensä ei löydy) kuin ehdottoman tarkka dieetti. Voisit olla pari viikkoa täysin maidottomilla syömisillä ja sen jälkeen kokeilla homogenoimattomilla tuotteilla. Aloita vaikka juustoista ja hapanmaitotuotteista. Onnellisten lehmien jugurtit (Ilolan kartano) on erittäin hyvää hyödyllisine maitohappobakteereineen. Maitohappobakteereita voisit nyt heti harrastaa ja mustikkasoppaa. Sitähän saa kaupastakin. Vältä alkuun vaikeasti sulavia ruokia - ranskiksia, pitsoja ynnä muuta. Sokeriset, hiilihappoiset juomatkin lisäävät käymistä.

Yleensä ihmiset eivät alussa usko, miten erittäin pienikin määrä homogenoitua maitoa pitää oireita yllä. Itsekin opettelin sitä pitkään. Ja maitoa - useimmiten homegenoitua - on aivan uskomattomissa paikoissa. Sitä lisätään tässä maassa melkein mihin vain. Ruokapaikoissa kannattaa pyytää täysin maidoton ruoka, homogenoinnista ei ole vielä paljon tietoa. Muista myös salaatinkastikkeet ja levitteet ja leivät, niissäkin voi piillä homogenoitu maito. Huomasit kai tuoteluettelot sivuillani? Dieetti kannattaa opetella, vaikka onkin alkuun vaivalloinen. Siitä se mielikin kohenee, kun monenmoiset vaivat jäävät pois. Homogenoitu maito on siis se perussyy. Jos tuntuu, ettet jaksa nyt miettiä gluteenia, niin vältä kuitenkin tuoretta leipää. Ruisleipä ei tuossa vaiheessa sovi. Keittele kaurapuuroa, myös tumma riisi, hirssi, maissi ja tattari ovat sopivia. Katso tarkkaan murot, niihinkin on joskus lisätty maitoproteeiinia.

Kysy lisää ja kirjoittele kuulumisiasi!

Ystävällisin terveisin Raija

Onko mahan äänekäs kurina (ts. ilma kiertää mahassa) maitotaudin oireita myös? Tätä esiintyy eniten ruokailun jälkeen. Tämä häiritsee pahasti opiskelua ja sosiaalista elämää, netistä on löytynyt useita kohtalotovereita mutta kukaan ei tunnu tietävän mistä tämä johtuu. Tästä on joillekkin kehkeytynyt jopa fobiamainen ilmiö hiljaisia julkisia paikkoja kohtaan. Osalla kohtalotovereista oli todettu keliakia, toisilla ei. Tämä fobia aiheuttaa tietysti jännitystä ja niinpä usein juuri silloin kuin ei saisi maha alkaa kurista.

Raija

Kyllä se kurinakin voi kuulua "maitotautiin", siinähän on paljon ilmaa suolistossa. Itsekin muistan tätä vaivaa kokeneeni.

Raija

Ei tunnu millään vaivojen loppuvan, olin 2 kk täysin maidottomalla dieetillä ja sen jälkeen olen koittanut pitää ne maitoproteiinit yms pois ruokavaliosta. Ripuli on kyllä loppunut lähes kokonaan, eikä vatsa yleensä enää ole niin löysänä yms, mutta vieläkin kaikista pahin vaiva eli mahan kurina ja ilmavaivat ovat harmina. Opiskelu jatkuu taas pian ja alkaa nyt jo olla paniikki... Maitohappobakteereja ja cuplatonia käytän joka päivä, onko mitään muuta keinoa jolla oireet saisi pois?? alkaa epätoivoisuus nimittäin olla siinä pisteessä että kohta ei ole enää minkäänlaista sosiaalista elämää ja koulunkäynti jää vähiin.

Kiitos etukäteen!

Raija

Oletan, että sinua on tutkittu, ja muut vatsavaivaa aiheuttavat syyt poissuljettu. Erittäin usein syy kuitenkin löytyy homogenoidusta maidosta. Ongelma on vain siinä, että aina ei pysty olemaan 100-prosenttisellä dieetillä ja pienikin altistus pitää vaivaa yllä parikin viikkoa. Maidon aineosia on aivan uskomattomissa paikoissa, jopa maidottomiksi ilmoitetuissa tuotteissa (esim. leipomotuotteet, sama tuotantolinja). Muistan, että olin itsekin alussa aika epätoivoinen.

Onhan vointisi kuitenkin jonkin verran kohentunut. Sinun kannattaisi edelleen jatkaa dieettiä, jos muuta selkeää syytä vaivoihisi ei ole löydetty. Dieetin tarkkuutta ei voi liikaa korostaa. Vältä myös vaikeaammin sulavia ruokia (ranskiksia, pitsaa - vaikka juusto siinä olisikin sallittua jne). Voisit käyttää Ilolan kartanon jogurttia, sillä on hyvää tekevä vaikutus vatsalle. Nyt, kun mustikatkin kypsyvät, kannattaisi syödä mustikkakeittoa. Mustikka on vanha mahalääke.

Sitten vielä tärkeä asia: Ehkäpä vatsasi ei siedä gluteenipitoista viljaakaan - tämäkin riesa esiintyy usein maitotaudin kylkiäisenä, mutta näyttää paranevan ajan kanssa, ellei keliakiasta ole kysymys. Itsekään en voinut käyttää näitä viljoja yli puoleen vuoteen. Mahtavat ilmavaivat kuuluvat kuvaan tässä vaiheessa. Hirssiä, riisiä, maissia ja tattaria voisi kokeilla, ehkä myös kauraa ja kauratalkkunaa. Muista, että riisimuroissa ja maissihiutaleissakin voi olla maitoa. Karkeat leseet ja kokojyväviljat voivat ärsyttää suolta - käytä siksi niitä jauhettuna, jos mahdollista.

Terveyden eteen kannattaa tehdä töitä. Ajan kanssa tähän ruokavalioon tottuu. Ruokapaikoissa kannattaa pyytää maidotonta ruokaa - tätä homogenointiasiaa ei juuri tunneta. Ole itse tarkkana: salaatinkastikkeen sinappi voi olla väärää laatua, ja leivässäkin käytetty rasva voi sisältää maitoproteiinia. Luepa vielä juttuni, jonka kirjoitin Uniuutisiin. Se löytyy näiden sivujen artikkeliluettelon alusta.

Kirjoittelehan kuulumisiasi!

Raija

Kokemukset - muut


Oletko kuullut maidon ja hiusongelmien, lähinnä hiustenlähdön, joka perustuu maitoproteiinin aiheuttamaan hiustupen bakteerikasvuun, välisestä yhteydestä.

Annikki Hagros-Koski on tästä asiasta kirjoittanut jossakin lehdessä ja hänen oppien mukaan toimivia hiusterapeutteja on ympäri Suomea. En ole kuitenkaan löytänyt selkeää selitystä tai näyttöä tästä. Näissä tapauksissa dieetti on maidoton. Voisiko homogenoidulla maidolla olla tähän jotkin yhteyttä?

Heli

Olen kyllä kuullut asiasta ja minulla on aiheesta kirjoitettu ruotsinkielinen lehtiartikkelikin. Itselläni maito-ongelmat menivät syksyllä -97 niin pahoiksi, ettei minkäänlainen maito sopinut, jopa juustoista sain oireita. Tässä vaiheessa laihduin ja hiuksia lähti runsaasti. Homogenoimattomasta maidosta ei ole ollut haittaa neljään vuoteen, ja hiuksetkin voivat hyvin.

Raija


Kiitos hyvästä artikkelista netissä!

Oletko tutustunut amerikkalaiseen tutkimukseen Syö oikein oman tyyppisi mukaisesti? Kustantaja on WSOY. Kirja on ilmestynyt suomeksi 2002. Kirjassa väitetään, että jokaisella 4 veriryhmällä tulee olla oma ruokavalio. Kuulun itse A-ryhmään, kasvissyöjiin. Kauhukseni huomasin syöneeni koko elämäni, eläkeikään saakka O-veriryhmälle sopivia liharuokia. Kun lopetin lihan syönnin 2 kuukautta sitten, paranin yli 15 vuotta jatkuneesta suolistovaivasta vajaassa kuukaudessa. Kirjassa kehotettiin myös luopumaan kaikista maitotuotteista. Yritin etsiä korvikkeita, eihän aamukaurapuuroa punaviinin kanssa syödä. Hyla-maito aiheutti oireita. Soijamaito sopi, mutta sen maku oli sietämätön. Kuulin eräältä laktoosi-intoleranssia sairastavalta, että hänen oireet loppuivat tilamaidon ansiosta. Nykyään ostan maidon suoraan naapurin navetasta ja voin erinomaisesti. Sinun kannattaa tutustua em. kirjaan. Tsemppiä!

Leena

Olen kyllä tutustunut kyseiseen kirjaan ja syönytkin tietämättäni varsin pitkälle tyyppini mukaan. Maitotuotteet eivät sen kirjan mukaan mukaan minulle sovi, mutta homogenoimattomina voin käyttää niitä ilman ongelmia.

Raija


Niille, jotka vielä miettivät tätä, kerron omat kokemukseni: en ole 7 vuoteen juonut maitoa tai käyttänyt tuotteita, joissa on maitoa käytetty muuten kuin vahingossa. En ole ollut koskaan laktoosikokeessa, koska reaktiot oli erittäin helppo myös itse havaita. minulle ei käynyt hyla eikä edes valion laktoositon maito!!! Pieni suklaanpala aiheutti turvotusta. Nyt kokeilin rasvatonta luomumaitoa! Yllätys, yllätys: ei vatsanväänteitä, ei ripulia ja vain aavistus turvotusta. Tuntuu uskomattomalta juoda maitoa, sitäpaitsi se rasvaton luomumaito maistui todella hyvälle. Kiitos, että olet nostanut asian esille.

Päivi

Kiitos palautteesta! Asia tuli taas kerran todistettua. Koskahan vastuussa olevat tahot ryhtyvät toimenpiteisiin?

Raija


Luin äsken Satakunnan Kansaa ja kiljuin ääneen. Satamaito on aloittanut homogenoimattoman kevytmaidon tuotannon ja jakelun!! Siis tämän päivän lehdessä! Mehän olemme käyttäneet luomumaitoa jo viime syksystä, mutta en ole pystynyt pitämään dieettiä tarkkana lapsilla ja itsekin lipsun aina silloin tällöin. Minullahan on vielä tuo laktoosi-intoleranssi! Voin kuitenkin hyvin ja pyrin välttämään homogenoituja tuotteita ja olen huomannut niiden aiheuttamat vaivat!

Maarit

Olipa hieno uutinen - tämä Satamaito ja omat kokemuksesi homogenoimattomasta maidosta. Täytyypä kiittää Satamaitoa ja yrittää saada heidänkin tuoteluettelonsa sivuilleni.

Raija


Olin tyttäreni kanssa tilaisuudessa jossa oli järjestetty ruokailu. Myöhemmin kuulimme että ruokaaineina oli käytetty 11 vuotta vanhaa maitojauhetta. Lisäksemme monet muutkin valittivat mahavaivoja, ilmavaivoja, ummetusta ja ripulia. Kysymmekin siis että voisiko olla mahdollista että mahaoireet tulivat liian vanhasta maitojauheesta. Jauhe oli kyllä asianmukaisesti säilötty kuivassa, tiivissä ja huoneenlämmössä. Ruokailussa oli yli 60 ihmistä ja melkein kaikki sairastuivat enemmän tai vähemmän. Kiitos tiedosta!

Seija

Asiaa voisi kysyä tuotteen valmistajalta (Valio?). Mahdollisesti kestoaika on merkitty pakkaukseenkin.Itse en käyttäisi noin vanhaa maitojauhetta. Täyssäilykkeetkään eivät säily iankaikkisesti.

Raija


Kuulin näistä sivuista anopiltani kun pohdimme minua jo vuosia vaivanneita mystisiä suuoireita.

Minulla on vuosia vaivannut JATKUVAT aftat suussa. Niitä saattaa olla useita samaa aikaa ja kivuliaina haittaavat elämää melkoisesti.

Diagnoosiksi on sanottu monilla erikoislääkäreillä aftoosi, jonka syytä on yritetty selvittää lukuisilla verikokeilla, allergiatesteillä ja tähystyksillä. Mitään ei ole löydetty (onneksi). Mutta oireet jatkuvat.

Onko sinulla kokemusta aftojen ja homogenoidun maidon yhteydestä? Olen nyt ollut n. 5 viikkoa täysin maidottomalla dietillä. Aftoja on tullut joitakin silti. Tuntuu kuitenkin että ne paranevat ehkä vähän nopeammin. Pitäisikö ongelma poistua tuollaisella dietillä vai kannattaako vielä jatkaa diettiä? Ajettelin nyt ainakin aloittaa käyttää jonkin verran homogenoimattomia maitotuotteita. Onko sinulla neuvoja, mitä minun kannattaisi kokeilla? Kiitos neuvoistasi!

Anna

Onko sinulla mitään maitotautiin liittyvää oireilua: vatsavaivoja, närästystä, ihottumaa, nivevaivoja jne? Onko suvussasi allergiaa? Syötkö lääkkeitä? Tupakoitko? Sinua on tutkittu paljon, ja ilmeisesti keliakiakin on poissuljettu.

Minulla ei ole kokemusta homogenoidun maidon ja aftojen yhteydestä. Mielestäni sinun kannattaa kuitenkin kokeilla dieettiä, jos muutakaan keinoa ei ole. Ruoka-allergiahan voi vaivata suusta peräsuoleen, ja maitotauti on luultavasti viivästynyttä allergiaa. Ajattelen, että happamat röyhtäisyt (närästys) voisivat vaikuttaa suun limakalvojen kuntoon epäedullisesti. Tai sitten syntymekanismi voisi olla se, että on kehittynyt jonkin aineen puutostila. Hankalaan maitotautiin voi liittyä imeytymishäiriöitä ja sitä kautta kaikki ravintoaineet eivät imeydy. Hiusten lähtökin on tästä syystä aika tavallista.

Voit mainiosti kokeilla homegenoimattomia tuotteita, mutta pidä edelleen kaikki homogenoidut (myös piilomaito) poissa ruokavaliostasi. Suosi homogenoimattomia Gefilus-tuotteita (Valiolla juusto ja herajuoma). Ilolan kartanon jogurtit ovat erinomaisen hyviä asidofilus- ja bifidusbakteereineen. Ainakin S-ryhmä myy näitä jogurtteja. Mitään lisäravinteita en lähtisi suosittelemaan - kyllä luonto hoitaa, kun syöt monipuolisesti. Mustikka ja kaurapuurokin ovat vatsalle hyväksi. Jos kysymyksessä on jonkin aineen puutoksesta johtuva tila, niin paraneminen luonnollisestikin ottaa aikaa. Vatsaoireidenkin kunnollinen paraneminen kesti itselläni kauan. Vaikka päällimmäiset vaivat helpottuivat keskimäärin parissa viikossa, niin vaikeasti sulavien ruokien -herneet, pavut, kaalit jne - sieto palautui ajan kanssa. Kerrohan myöhemmin mitä kuuluu.

Raija


Kiitos näistä sivuista. Täältä löytyy nopeasti apua erilaisista tuotteista joita ei ole homogenoitu. Olen ammattitutkinnon suorittanut perhepäivähoitaja eikä minulla ole aikaa kaupoissa ihmetellä tuoteselostusta. Tällä hetkellä hoidossani on lapsi, jolta on tutkittu päästä varpaisiin kaikki allergisoivat aineet. Myös vanhempien aktiivisuus on auttanut löytämään homogenoimattomat tuotteet. Ainakin näillä näkymin lapsi voi taas hyvin eikä ikäviä vatsanväänteitä ole esiintynyt. Kiitos!

Arja

Suurkiitos palautteesta, ne ovat hyvin tärkeitä, ja jonkun tässä maassa pitäisi alkaa reagoida niiden johdosta.

Maitotauti oireilee erilaisin ja erivahvuisin oirein ja on tavattoman yleinen. Emme me kaikki maitotautiset voi sekundaa olla, eli vika ei ole meissä, vaan maidon käsittelyssä. Kehota lapsen vanhempia ottamaan yhteyttä meijereihin ja muihin vastuussa oleviin tahoihin. Eihän ketään voi velvoittaa olemaan näin hankalalla dieetillä loppuikäänsä: homogenointi on saatava loppumaan.

On hämmästyttävää miten heikosti tähän asiaan on reagoitu, vaikka kokemusperäistä näyttöä on pilvin pimein ja julkisuuden johdosta tietoakin pitäisi olla. Eikö tämä asia ole kenenkään vastuulla? Hyvää kesää tehokkaalle perhepäivähoitajalle ja hänen hoidettavilleen!

Raija


En sanoin pysty kuvaamaan sitä helpotuksen määrää jonka olen saanut saatuani televisio-ohjelman avulla itselleni diagnoosin jota lääkärit eivät ole löytäneet.Kiitos sinulle siitä!

Pienin paha on ollut se että olen käyttänyt kaikki vähäiset varani tutkimuksiin. Olen 46-vuotias mielestäni en turhan valittaja vaan ennemminkin semmonen jörtikkä suomalainen mies joka kärsii hiljaa vaivansa mutta tauti jota nyt jo uskallan nimittää maitotaudiksi on imenyt vuosia voimiani monilla oireillaan joista hapensaantivaikeudet ovat olleet ehkä kiusallisemmat. Olen nyt parin kuukauden ajan pyrkinyt toteuttamaan homogenoimatonta ruokavaliota mutta en vielä ole oikein oppinut täysin välttämään kaikkea sopimatonta. Minulle on helppo luopua mistä tahansa kunhan vain saan oireet pois mutta käytännössä tuntuu että saa varoa vähän kaikkea mitä suuhunsa pistää. Haluan kuitenkin kertoa sinulle ja muille jotta matkoilla ollessani Espanjassa en kokenut oireita ollenkaan vaikka söin monipuolisesti kaikkea tarjolla olevaa. Olisiko niin että homogenointia ei kaikissa maissa suoriteta vai?! Eipä taida vielä olla tietoa missä maissa on minkäkinlainen käytäntö? Raija! Sydämestäni haluan kiittää sinua tekemästäsi työstä ja toivotan sinulle voimia viedä asiaa eteenpäin.!

Parhain terveisin Esa

Olenpa todella iloinen, että olet saanut vaivoihisi helpotusta! Tahtoisitko kuvailla oireitasi tarkemmin - moni muukin voisi saada siitä apua. Palstalle tulee vain etunimesi tai nimimerkki, jos niin haluat.

Uskon, että suomalaisessa homogenoinnissa on jotain ekstraa, kun niin moni sanoo sietävänsä maitotuotteita ulkomailla. Kaikkein herkimmät eivät siedä sielläkään.

Dieetti on alussa vaikea, mutta kyllä siihen oppii. Hyvä olo palkitsee vaivannäön. Näillä sivuillani on paljon tuoteluetteloita, ja valmistajiltahan voi aina kysyä. Valmistajille voisit muutenkin soitella, ennenkaikkea meijereille. Monilla niistä on ilmaisia kuluttajapalvelunumeroita. Ole tarkkana esimerkiksi leipomotuotteiden kanssa! Itse saan oireita joistakin Fazerin maidottomiksi ilmoitetuista valmisteita (sama tuotantolinja!).

Hyvää kesän jatkoa! Raija


Luin juttusi ja hienoa kuulla terveydenhoitajan olevan perillä ravintoasioista! Ne ovat hyvin tärkeitä työssämme ja nimenomaan tieto jota yleisesti ei käytetä neuvontatyössä. Haluaisin kuitenkin kertoa että viivästyneitä allergiareaktioita tutkitaan ja saadaan tärkeitä tuloksia luotettavasti. Helsingissä Mineral and Diet Data Oy lähettää amerikkaan hyvin laajan valikoiman erilaisia laboratorio testejä tutkittavaksi. Ovat toimineet vuodesta 1984. Käy ihmeessä heidän sivuillaan ja ole yhteydessä.www.mdd.fi Saat sieltä todella hyvää tietoa. Itse olen käyttänyt heidän testejä neuvonta työssä.

Ystävällisin terveisin Marita


Olen lähettänyt, jo osan alkua luettuani, nettisivun samoista asioista kiinnostuneille. Yksinäni miettien olen tullut samaan tulokseen. Varsinkin Kreetan matkan jälkeen. Ko. matkalla ei suolistoa vaivannut mikään. Söin ja join kaikkea normaalisti. Matkan jälkeen olen kokeillut Valion luomuviiliä ja tulos on ollut oireeton ja hyvä olo. Voin myös syödä joitain Ranskalaisia juustoja, en vielä ole laittanut muistiin mitä, ilman vaivoja. Olen sitä mieltä että minulla ei ole laktoosi-intoleranssia, vaan homogenisointi ollee suuri syyllinen. Olen tämän n. vuoden aikana laihtunut, vaikka syön ja juon samoin kuin ennen, vältän vain Hyla- ja homogenoituja tuotteita. Käytämme myös vain Kreetalaista Feta-juustoa, Valion ei sovi suolistolle. Olen tästä johtuen sitä mieltä että saakoon kreikkalaiset EU-direktiiveihin Feta-nimen oikeuden.

nimim. Luomuun palaava

Hienoa, että levität tätä asiaa eteenpäin! Olisin itsekin kiinnostunut niistä ranskalaisista juustoista - voitko palata asiaan? Esimerkiksi homogenoimatonta sinihomejuustoa en ole löytänyt miltään valmistajalta.

Näillä sivuillani on runsaasti luetteloita homogenoimattomista tuotteista. Esimerkiksi Valion kuttufeta on homogenoimaton, samoin juustoportin luomufeta. Olen itse kokeillut niitä, ja ne sopivat.

Raija


Perheemme on marraskuusta 2001 ollut ilman homogenoitua maitoa. Haemme maidon pääasiassa maatilalta suoraan. Nyt kesällä ongelmaksi on muodostunut jäätelö, kun homogenoimatonta jäätelöä ei toistaiseksi saa ja lapset ovat kyllästyneet soijajäätelöön. Olen ollut yhteydessä Kotijäätelöön eli jäätelöautoon sähköpostitse. Vastaanottaja oli kovin ilahtunut kyselystäni ja oli sitä mieltä, että tehtaalla menee taas yhden pykälän eteenpäin kohti homogenoimatonta jäätelöä. Olisi varmaan hyvä, jos yhteyttä ottaisi muutkin, niin he huomaisivat, että meitä käyttäjiä olisi paljon. Ko. yhteystiedot ovat:suvi.kerman@kotijaatelo.fi, puh. 09-47613143 tai fax.09-47613111

Ukko

Kiitos aktiivisuudestasi! Kotijäätelö oli oiva keksintö! Otan sinne varmasti yhteyttä, ja toivon, että muutkin soittelevat. Yrityksistä huolimatta Valio ja Ingman eivät ole innostuneet valmistamaan homogenoimatonta jäätelöä.

Kesäterveisin Raija